Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Dünyanın en soğuk şehirlerinden Norilsk'te yaşam

Rusya'nın en kirli bölgelerinden biri olan Norilsk'te yaşam nasıl? Yılın iki ayı karanlık olan kent. Bir sanayi şehri.Güneş görmeyen kent diye adlandırabileceğimiz Norilsk şehri hakkında ilginç bilgiler...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-31 10:44:44

Dünyanın en soğuk şehirlerinden Norilsk'te yaşam

Rusya'nın en kirli bölgelerinden biri olan Norilsk'te yaşam nasıl? Yılın yarısı gündüz yarısı gece olan kent. Yıllık sıcaklık ortalaması esksi 10 civarında bir sanayi şehri.Önceden kapalı şehir olarak bilinenen ve güneş görmeyen kent diye adlandırabileceğimiz Norilsk şehri hakkında ilginç bilgiler...

Sibirya'nın Norilsk kenti, Kuzey Kutup Dairesi'ne 400 km mesafede ve yıllık ortalamanın eksi 10 derece civarında olduğu yer.

Yılın iki ayını tamamen karanlıkta geçiren bu kentin sakinleri zaman zaman eksi 55 dereceye varan soğuklarla başa çıkmaya çalışıyorlar.

Bu şehir dünyadan olan bağlantısını kesmiş gibi. Sadece bir şehre, Dudinka limanına demiryolu ile bağlı ve sanayi için kullanılıyor.

Bu şehri terk etmenin iki yolu var; ya Yenisey Nehri'nden aşağı doğru 2 bin kilometre yol gitmek ya da hava yolu.

Hava yolu dediysek de çok ciddiye almayın çünkü hava şartları o kadar kötü ki uçuşta haftalarca rötar olabilir.

Kuzey Kutbu'nda köle işçi kampı olarak 1935'te kurulan sanayi kenti Norilsk'te hayat görüntülendi.

Sadece havayolu ile ulaşılabilen Norilsk Rusya'nın en büyük sanayi kentlerinden biri olarak biliniyor.

Yaklaşık 180 bin kişilik nüfusa sahip olan Norilsk önemli sanayi kentlerden birisi. Sanayi kenti olması sebebiyle Norilsk Rusya'nın hava kirliliği en yüksek şehri olduğu açıklanmıştı.

Kuzey Kutup Dairesi'ne 400 km mesafede bulunan Rusya'nın Norilsk kentinde iklim daha güney bölgelerinin ikliminden çok farklı. Yılın yarısı gece, yarısı da gündüz.

Sibirya'nın Norilsk kenti, Kuzey Kutup Dairesi'ne 400 km mesafede ve yıllık ortalamanın eksi 10 derece civarında olduğu yer. Yılın iki ayını tamamen karanlıkta geçiren bu kentin sakinleri

zaman zaman eksi 55 dereceye varan soğuklarla başa çıkmaya çalışıyorlar.

Yılın 280 günü kış şartlarına sahip olan kentte 130 günden fazla kar fırtınaları görülüyor.

“Adeta buzdolabında yaşamaya” benzetilen kent, 90'lı yıllarda mineral yataklarının bulunduğu alana madenlerin kurulmasıyla insan çekmeye başlamış.

Madende çalışma şartlarının oldukça zor olması nedeniyle emeklilik yaşı 45 olarak belirlenmiş. Ayrıca çalışanlara 90 gün resmi izin hakkı tanınmış.

Şehirdeki çetin hava koşulları nedeniyle kentin sakinleri vakitlerini kapalı alanlarda geçirmeyi tercih ediyor.

Tabii iki ay güneş görmeden yaşamak Norilsklilerde kaygı bozukluğu, uyku düzensizlikleri ile beraber depresyona neden oluyor.

Şimdilerde 180 bin kişinin yaşadığı Norilsk'deki yaşama ilgi duyan Rus fotoğrafçı Elena Chernyshova da, birkaç hafta kentte yaşayarak bir belgesel hazırladı.

Kent, karın siyah yağdığı, yaşam ortalamasının ülke ortalamasına göre on yaş daha küçük olduğu, Rusya'nın en kirli bölgelerinden biri.

Çocuklar, solunum rahatsızlıkları çekiyor, bakır madeni yanında yaşayan okul çağı çocuklarında kulak, burun ve boğaz hastalıkları diğer bölgelere göre daha yüksek.

Prematüre doğum oldukça yaygın. Emisyon kontrolleri için planlar geliştirilmeye başlandı, ufak da olsa gelişmeler görülüyor. 

Madencilik 1930'larda başladı; şehirde bugün yılda yaklaşık 500 ton bakır ve nikel oksit, 2 milyon ton sülfür dioksit havaya salınıyor.

Bölgeden geçen nehir, milyonlarca metreküp atık malzemeyle kirlenmiş durumda.

Norilsk, Sovyetler Birliği dönemi ve şimdiki Rusya'da “kapalı şehirler” olarak tabir edilen yasaklı bölge olmamasına rağmen 1991 yılına kadar yabancı uyruklu vatandaşların ziyaretine kapalıydı.

Bu yasak 1991 yılında kaldırıldı, ancak 25 Kasım 2001 yılında tekrar sınırlandırılma getirildi.

Böylece yabancı ülke vatandaşları Norilsk şehrine sadece özel izin ile giriş yapabiliyor.

Rusya'da hala hem yabancı vatandaşların hem ülke vatandaşların ziyaret etmesi yasak olan 44 şehrin olduğu belirtiliyor.

Norilsk'ten görüntüler

r1

r2

r3

r5

r6

r7

r9

r10

Haber7

Haber Ara