Dolar

32,3199

Euro

34,6890

Altın

2.410,02

Bist

10.045,74

Dünyada bu hafta neler oldu? (8 Mayıs 2016)

Son bir hafta içinde dünyada neler oldu? Timetürk okuyucuları için derledik…

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-08 11:19:27

Dünyada bu hafta neler oldu? (8 Mayıs 2016)

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

SURİYE

Sözde Ateşkes ve İhlaller

Geçtiğimiz hafta Rusya ve rejimin Halep'e olan saldırılarının ardından ABD ve Rusya arasında Lazkiye ve Şam Doğu Guta'yı kapsayan bir ateşkes anlaşması yapılmış ve Lazkiye'de 72 Şam'da 24 saat ateşkes ilan edilmişti.

Halep'in dışarıda tutulması eleştirileri ile gündeme gelen ateşkes rejimin Doğu Guta'da Bala ve Deyr Asafir bölgesi saldırıları ile ihlal edilmişti.

Han Tuman'da İran Hezimeti

5 Mayıs günü Halep'i de kapsayan şekilde genişleyen ateşkesin rejim tarafından Han Tuman bölgesine yapılan saldırılar ile bozulması sonucu yeniden şekillenen Fetih Ordusu birlikleri bölgeye operasyon başlattı.

Fetih Ordusu operasyonlarında Han Tuman, Halidiye ve Humeyra bölgeleri fethedilirken çatışmalarda yüzün üzerinde İranlı ve Şii militan öldürüldü. İran Han Tuman bölgesindeki kayıplarını 13 askeri danışman olarak açıklarken Lübnan Hizbullah'ı Han Tuman ve Halidiye'deki militanları ile irtibatının kesildiğini açıkladı.

Hama Cezaevi Olayları

Hama merkez cezaevinde 5 muhalif siyasi tutuklunun idamı ve Halep'e yapılan saldırlar nedeniyle direnişe başlayan muhalif tutuklular cezaevinin büyük bölümünün kontrolünü ele geçirdi ve cezaevi müdürü ve gardiyanları esir aldı. Rejim ile ilk müzakereler sonunda cezaevindeki 33 mahkum tahliye edildi.

Esed rejimi cezaevine operasyon hazırlıklarını sürdürüp 6 Mayıs günü cezaevine operasyon başlattı. İlk dalga muhalif mahkumlar tarafından püskürtüldü. Rejim muhaliflerin eylemi bırakmaları için tutsakların eşleri ve kız kardeşlerine tecavüz etmeye başladı. 6 Mayıs günü ikinci operasyon ile  cezaevinin mutfak ve depo bölümlerini ele geçirdi.

7 Mayıs günü Cenevre müzakere heyetinde görevli Muhammed Alluş'un teklifi ile BM'nin de katıldığı rejim yanlısı militanlar ile Hama cezaevindeki mahkumların tahliye edilme müzakerelerine başlandı.

İspanyol Gazeteciler Serbest Bırakıldı

7 Mayıs'ta Geçtiğimiz sene Suriye'de kaçırılan 3 İspanyol gazetecinin serbest bırakıldığı açıklandı.

FİLİSTİN

Türkiye Veto'yu Kaldırdı İsrail Gazze'yi Vurdu

28 ülkeden oluşan NATO'da üyeliği olmayan İsrail'e genel merkezde daimi bir ofis tahsis edildi. Türkiye'nin İsrail vetosunu kaldırmasının hemen ardından İsrail'in Gazze'ye beş hava saldırısı düzenledi.

Raid Salah'a Hapis Cezası

1948'de işgal edilen Filistin topraklarında faaliyet gösteren İslami Hareket'in lideri Şeyh Raid Salah'ın dokuz ay sürecek hapis cezası Pazar günü başlayacak.

Gazze'de Yangın

6 Nisan Cuma gecesi Gazze'nin batısında yer alan ve El-Hindi ailesine ait evde meydana gelen yangında 4 yaşlarındaki Rahaf ve Yusra'nın yanında Nasır isimli bebeğin hayatlarını kaybettikleri, kardeşleri Muhenned ve Ali ile annelerinin yaralandığı aktarıldı.

MISIR

Adalar Krizi

Mısır'da Kızıl Deniz'de bulunan iki adanın Suudi Arabistan'a devri ile başlayan protestolar devam ediyor. Yapılan son protestolar sırasında ülkenin önde gelen insan hakları aktivistlerinden Malek Adly tutuklandı.

3 Gazeteciye İdam Kararı

Mısır mahkemesi ‘'devlet sırlarını ve önemli belgeleri Katar'a sızdırarak ulusal güvenliği tehlikeye atmak'' suçundan yargılanan üç gazeteci hakkında idam kararı verdi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'un, Petrol Bakanı Ali en-Naimi'yi görevden aldı.

AFRİKA

LİBYA

Kaddafi'nin Adamları IŞİD'le Mücadeleye Katıldı

Libya'nın eski lideri Kaddafi'nin komutanları Libya'ya dönerek ülkenin Sirte vilayetnin IŞİD'den temizlenmesi için Batılı kuvvetlere katıldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Kongo'nun önde gelen isimlerinden Moise Katumbi 4 Nisan'da ülkenin başkanlığına aday olacağını açıkladı.

Adaylığını açıklamasının ardından ülkenin güvenlik güçleri Katumbi'nin evini basarak onu tutuklamak istedi. BM olayın ardından endişelerini dile getirdi.

Kenya'da IŞİD'in Şarbon saldırısı engellendi

Kenya polisi, IŞİD'in Nairobi'deki Batılıları ve şehir sakinlerini hedef alacağı büyük kapsamlı bir “şarbon” saldırısını engellediklerini açıkladı.

SOMALİ

İngiliz askerleri, BM'nin El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütü ile mücadelesine destek vermek üzere Somali'ye ulaştı.

ASYA

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Liderine İdam

Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi lideri Motiur Rahman Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onadı.

Filipinler

Filipinler'in IŞİD bağlantılı örgütü Ebu Seyyaf, Kanadalı rehineJohn Ridsdel'in infaz videosunu yayınladı.

Ebu Seyyaf ayrıca  3 Nisan'da elinde tutuklu bulunan 10 Endonezyalı denizciyi beş hafta tutsak tuttuktan sonra serbest bıraktı.

Güney Kore

Güney Kore devlet başkanı 2 Nisan'da İran'a bir gezi gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki yıllık ticaretin 18 milyar dolara yani üç katına çıkarılmasına karar verildi.

Pakistan

Pakistan'da ailesinden intikam almak isteyen bir pastane sahibi tatlılara haşere ilacı enjekte etti. Tatlılardan yiyen 30 kişi hayatını kaybetti.

AVRUPA

İtalya-Avusturya Sınırında Gerginlik

İtalyan protestocular, İtalya- Avusturya arasında bulunan Alpine Brenner sınır geçiş noktasında, Avusturya'nın mülteci akışını düzenlemek için dikenli teller örme kararı alması üzerine gösteriler düzenledi. Polis göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı.

Yunanistan

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümetin kemer sıkma politikaları kapsamında emekli maaşlarında kesintiye gitmesi ve vergilerin arttırılmasını protesto etmek için 3 gün genel grev ilan edildi.

Almanya

Almanya'nın İslam karşıtı hareketi PEGİDA'nın kurucusu Lutz Bachmann, toplum içinde nefreti teşvik ettiği gerekçesi ile suçlu bulundu ve 9.600 euroluk para cezasına çarptırıldı.

İngiltere

İngiltere'de yapılan yerel seçimler sonunda Londra'da Pakistan asıllı Müslüman aday Sadık Khan kazandı.

AMERİKA

ABD'de İsrail Anketi

Pew Research Center, Amerika halkının İsrail ile Filistin hakkında görüşleriyle ilgili bir anket düzenledi. Ankete göre, Amerikan halkının yarısından fazlası İsrail'e sempati duyduğu ortaya çıkarken yüzde 17'si Filistinlilere sempati duyuyor.

Petrol fiyatları geriledi

Brent ham petrolün varil fiyatı 28 sent kayıpla 44.73 dolar olurken, ABD türü ham petrolün fiyatı da 28 sent düşerek 44.04 dolara indi.

Obama, Trump'ı eleştirdi

Obama, Trump'ın, Cumhuriyetçi Parti'deki yarışta tek başına kalmasına yönelik düşüncelerinin sorulması üzerine, ABD başkanlığının ciddi bir iş olduğunu vurguladı. Trump'ın geçmişte yaptığı açıklamaları ciddiye almaları gerektiğini belirten Obama, "Önemli zaman dilimi içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum ve bu ciddi bir iştir. Bu bir eğlence değil. Bu bir reality şov değil, bu ABD başkanlığı için bir yarış" diye konuştu.

Haber Ara