Her şey, bir görgü tanığı tarafından cep telefonuyla kaydedilen görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasıyla başladı. Güpegündüz yaşananları gösteren video 10 dakikaydı.
Yerel yatırılmıştı, boynuna basılıyordu. Defalarca 'Nefes alamıyorum' dedi, son anlarında ise 'Beni öldürmeyin' dediği duyuldu. Hareketsiz kalınca ise ambulans çağrıldı ancak her şey için çok geçti.
Corona virüs salgınında 100 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği ABD'de, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından öldürülen George Floyd ülkeyi yerinden oynattı.
46 yaşındaki Floyd'un Pazartesi günü yaşamını yitirmesiyle başlayan protesto dalgası üçüncü gününe girerken, bugün Minneapolis ve birçok şehir savaş alanına döndü.
Polisle kıyasıya çatışan yüzlerce gösterici, Floyd'u öldüren ekibin çalıştığı Minneapolis'in üçüncü bölgesindeki polis merkezi önünde kurulan barikatı aşıp binaya girdi.
Polis dosyalarını dağıtan protestocular, daha sonra binayı ateşe verip yaktı. Söz konusu anlar, sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.
Bu sırada etrafta pozisyon alan polislerin, binlerce göstericinin bulunduğu kalabalığa yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz sıktığı görüldü.
Cinayet yalnızca Minneapolis değil, Chicago, New York, Los Angeles ve Memphis başta olmak üzere ABD'nin bir çok kentinde de protesto edildi. Ohio eyaletinin Culumbus kentinde de protestolar vardı. Polisle çatışmaya giren yüzlerce gösterici, şehrin ana caddelerindeki kavşakları saatlerce kapattı, parlamento binası ve dükkanların camlarını kırdı.
Gün ağardığında ise sokaklardaki şiddetin net fotoğrafları gelmeye başladı. Gökyüzüne yükselen siyah dumanlar, hasar görmüş işyerleri ve kafeler vardı. CNN, yalnızca New York'ta onlarca gözaltı olduğunu bildiriyor.
Amerikan Associated Press (AP) habera ajansı, Louisville kentinde Mart ayında polis tarafından evinde öldürülen siyah kadın Breonna Taylor için gösteri düzenlendiğini ve yedi kişinin vurulduğunu bildiriyor.
Louisville polisi, kendilerinin ateş açmadığını, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yerel medya, yaklaşık 600 insanın katıldığı gösteride silah seslerinin akşam 11.30'da duyulduğunu aktarıyor.
Colorado Denver'da ise Floyd cinayetini protesto etmek için sokağa dökülenler bir aracın geçmesine engel olmak istedi. Sürücü aracının önüne çıkan ve daha sonra aşağı atlayan göstericiye kameralar önünde çarptı, bu sırada onlarca gösterici araca doğru koştu.
ABD sokaklarında hafta başından bu yana en çok taşınan pankart 'Siyahların Hayatı Önemlidir' olurken, en çok atılan slogan ise 'Nefes Alamıyorum' ve 'Eller yukarı! Ateş etme!'
Ülke çapına yayılan gösterilerde bazı protestocuların corona virüse karşı maske taktığı görülürken, sosyal mesafe kurallarının tamamen hiçe sayıldığı dikkat çekiyor.
Daha önce George Floyd'un öldürülmesinden üzüntü duyduğunu söyleyen aşırı sağcı ABD Başkanı Donald Trump ise, bugün protestoculara 'eşkıya' dedi.
Polis merkezinin yakılmasının ardından Twitter'dan mesaj paylaşan Trump, "Arkama yaslanıp Amerika'nın muhteşem şehri Minneapolis'e olanları izleyemem" ifadesini kullandı:
"Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim.
Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim."
Hafta içinde dünyada ilk kez bir ülke liderinin, yani Donald Trump'ın tweetine mesajına 'Bilgiyi doğrula' notu koyan Twitter, ABD Başkanı'nın Minneapolis mesajlarına da uyarı notu ekledi.Mesajın akış sayfasında doğrudan görüntülenmesini engelleyen ve 'Göster' butonu ekleyen uyarı notunda, "Bu paylaşım, şiddeti yüceltmeye yönelik Twitter kurallarını ihlal etmiştir ancak Twitter, kamu yararının söz konusu olduğunu değerlendirdiğinden paylaşımı erişime açık bırakmıştır" denildi.