RT'nin Arapça yayın yapan sitesinde yer alan videoda, Kassam savaşçılarıyla yer altında görüşmek üzere metrelerce derinlikte aşağı inen muhabirin tünel sisteminden paylaştığı görüntülere yer veriliyor.
CNN'den Peter Bergen'e konuşan Yeraltı Savaşı kitabının yazarı El Kassam Tugayları'nın ünlü Gazze'nin altını örümcek ağı gibi saran tünellerle ilgili görüşlerini aktardı.
Barrack, tünellerde kısa bir süre sonra zaman ev yön duygusunun kaybedildiğini vurguladı
"ZAMAN VE YÖN DUYGUSU KAYBOLUR"
Geceleri hava çok soğuk ve az hava var, bu da boğulmaya neden olabiliyor. Tünelde kalınması gerekiyorsa askerlere oksijen sağlanması gerekiyor. Tabii tünelin içinde yürürken eğilmek gerekiyor çünkü yüksek değil.
Bir kişi tünele hızlı bir şekilde girdiğinde yön duygusunu tamamen kaybeder, kafası karışabilir ve kapalı alanlardan korkabilir. Bu da zaman duygusunun kaybına neden olur.
Bir kişi 20 dakikadan fazla zaman harcamadan iki saat harcadığını hissedebilir. Hücresel iletişimi kullanmanın imkansızlığı var, bu da askerler arasındaki iletişimi imkansız hale getiriyor.
SANAL TÜNELDE EĞİTİME BENZEMEZ
İsrail kuvvetlerinin hazırlık durumuna gelince, 2014 yılında Gazze'deki Koruyucu Hat Harekatı sonrasında elit birlikler oluşturuldu. Bu birlikler aynı zamanda tünellerde sanal ortamlarda savaşmak üzere eğitildi ama gerçek tünellerde savaşmak bambaşka bir konu.
Tünellerdeki savaş daha sofistike bir rakibin askeri kapasitesini etkisiz hale getirebilecek stratejik bir savaş.
Özellikle Hamas savaşçılarının araziyi iyi bilmesi, tünellerin içinde kaybolmaması ve tünellerden kolayca geçebilmesi nedeniyle tünel savaşını korkutucu olarak nitelendirdi. Hamas bu tünelleri daha fazla asker veya subayı ele geçirmek için kullanabilir ki bu da yıkıcıdır.
ROBOTLAR ETKİSİZ KALIR
Daphne, "robotların" tünellerde kullanılabilme olasılığına ilişkin ise şunları söyledi:
Robotun ıslak yerlerde çalışabilmesi, merdiven ve merdiven çıkabilmesi gerekiyor. Yüksek basınçlı su kullanmak, içinde rehinelerin bulunabileceği tüneli tamamen yok edebileceğinden etkili olmayacaktır.
Daphne, tünellerin tamamının yok edilmesinin mümkün olmadığını, çoğunun tespit edilmesinin ise imkansız olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.
İstihbarat bilgileri ne kadar iyi olursa olsun ve araçlar ne kadar gelişmiş olursa olsun, bu tünelleri keşfetmek son derece zor bir iş olmaya devam ediyor.
Kaynak: CNN