Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Dicle Nehri'nin suyunu kullanmak zorunda kalıyorlar

Irak'ta Musul halkı, yaşadığı su sıkıntısı nedeniyle sağlıksız olduğu belirtilen Dicle Nehri'nin suyunu kullanmak zorunda kalıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-15 16:05:57

Dicle Nehri'nin suyunu kullanmak zorunda kalıyorlar

Irak'ta Musul'u operasyonu devam ederken, kentte su sıkıntısı yaşayan halkın, aşırı kirli ve sağlıksız olmasına rağmen ihtiyacını Dicle Nehri'nden karşılamaya çalıştığı belirtiliyor. 

İki buçuk yıldır IŞİD'in kontrolü altında kalan, halihazırda kapsamlı bir askeri operasyona sahne olan Musul'da halk, yaşam için gerekli temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntı yaşıyor. Yoğun bombalı saldırıların, alt yapıda ciddi hasara yol açtığı kentin pek çok bölgesinde yaklaşık iki haftadır suların kesik olduğu ifade ediliyor.

"TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR''

Ninova Su İşleri Müdürlüğünde görevli mühendis Muhammed en-Naimi, su pompalama sistemlerinin, elektrik kesintileri ve jeneratörlerin çalışmaması nedeniyle çalıştırılamadığını belirterek, "Su pompalama sistemlerinin mevcut şartlar altında çalışmasının zor olduğu göz önüne alınırsa kentteki su sıkıntısının artacağına ilişkin tehlike çanları çalıyor." dedi.

Musul halkının, su sıkıntısını kendi imkanları dahilinde çözmeye çalıştığını söyleyen bölge sakinlerinden Ahmed Sellam, ailesinin 9 kişiden oluştuğu ve iki haftalık su kesintisinin ardından evdeki su stoklarının tükendiğini aktardı.

Sellam, su için her gün bir kilometre yürüyerek Dicle Nehri'ne gittiğini, el arabasıyla eve taşıdığı suyu zaruri ihtiyaçlarda kullandığını anlattı.

DİCLE NEHRİ'NİN SUYU SAĞLIKSIZ 

Uzmanlar, Dicle Nehri'nin yüzde 80,34 oranında kirli olduğu, sterilizasyona tabi tutulmadan kullanılmaması gerektiğine işaret ediyor.

Musullu doktor Ziyad el-Ani, halkın nehir suyunu kullanmasının sağlık alanında yaşanacak bir felakete ve korkunç sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, "Halkın nehir suyunu kaynatmadan kullanmaması ya da suyun ilaçlanması gerekiyor." dedi. 

 

Haber Ara