Dolar

32,3311

Euro

34,7685

Altın

2.389,43

Bist

10.247,68

Demokratik Kongo'da ayaklanma çağrısı

Demokratik Kongo'da bazı sivil toplum kuruluşları, Devlet Başkanı Kabila'nın görevi bırakması talebiyle kampanya başlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-23 15:49:24

Demokratik Kongo'da ayaklanma çağrısı

Ajansların haberine göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) bazı sivil toplum kuruluşları (STK), Devlet Başkanı Joseph Kabila'dan görevini bırakmasını istedi.

Sivil toplum kuruluşu Filimbi'nin yetkililerinden Carbone Beni, 10'a yakın STK'nın bir araya gelerek Kabila'nın görev süresinin sona ereceği 19 Aralık'ta iktidarı bırakması için "Bye bye Kabila" sloganıyla bir kampanya başlattıklarını açıkladı.

Kampanyaya destek veren Değişim için Mücadele Hareketi (Lucha) adlı sivil toplum kuruluşu yetkililerinden Bienvenue Matumo da Kabila'nın ulusa sesleniş konuşmasında iktidarı bırakmayacağına yönelik ifadeler kullandığına değindi. Matumo, "Bu kampanyayı halkı, 19 Aralık'ta düzenlenecek yürüyüşe hazırlamak amacıyla başlattık." dedi.
Öte yandan muhalefet ise 19 Aralık'tan sonra Kabila'nın hala iktidarda olması durumunda bir halk ayaklanması başlatacağını duyurdu.

Ülkede bu ay planlanan ancak mali nedenlerden dolayı düzenlenemeyen devlet başkanı seçiminin yapılabilmesi için muhalefetin bir kısmı ile iktidar arasında eylülde diyalog görüşmeleri başlatılmıştı.

Görüşmelere katılmayan bazı muhalifler, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen seçimlerde yeniden aday olmak istediğini ileri sürmüştü.

Geçen ay sona eren diyalog görüşmelerinin ardından imzalanan anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek, Kabila seçime kadar iktidarda kalacak ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti kurulacak.

 

Haber Ara