Mısır darbeci lideri Sisi, İslâm dini devletin tekeli altına almak için harekete geçti. Ramazan programlarına sansür getirme hazırlığı içinde olan Sisi; şimdi de, camilere el attı. Rejime yönelik tepkilerin giderek artmasından rahatsız olan Sisi yönetimi, ülkedeki belirli grupların veya cemaatlerin adını taşıyan camilerin adlarını bir ay içinde değiştirmelerini emretti.
YENİ İSİMLERİN DİNİ PARTİ VE
BİR GRUBUN İDEOLOJİSİNE
YANSITMAMASI İSTENDİ
Mısır Vakıflar Bakanlığı tarafından geçen çarşamba günü yapılan açıklamada, isimlerin seçiminde herhangi bir grubun veya dini partinin ideolojisine yansıtmamasını istendi.
Vakıflardan sorumlu bakan Dr. Mohamed Mokhtar Gomaa yaptığı açıklamada, camilerin Allah'ın evleri olduğunu, belirli gruplara ait olmamalı veya belirli bir parti lehine veya hizip lehine kullanılmaması gerektiğini söyledi. Gomaa, camilerin kısmi, siyasi veya ideolojik ihtilaflarda kullanılmaması gerektiğini ileri sürerek, aşırılık yanlısı grupların şiddeti teşvik etmek ve sivilleri hedef almak için ibadet eden yerleri kullanmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.
Bu arada Gomaa, camilerin mesajının vandalizm çağrısına karşı dünyada barışı yayması gerektiğini söyledi.
‘AMAÇ DİNİ DEVLETİN
TEKELİ ALTINA ALMAK'
Camilerin isimlerinin değiştirilmesine karşı çıkan İslâmi cemaat ve gruplar ise, darbeci Sisi yönetimini amacının, dini devletin tekeli altına alarak, rejime karşı yönelik eleştirilerinin önünü kesmek olduğunu öne sürdüler.
İsimlerinin değiştirilmesi istenen camilerin genellikle Müslüman Kardeşler ile Sisi yönetimine karşı çıkan diğer İslâmi gruplara ait olduğu bildirildi.
Mısır İstatistik Merkezi Ajansı'nın 2018 tarihli raporuna göre, Mısır'da 132.000'den fazla cami ve zaviye bulunuyor. Başkent Kahire'de ise 6.000'den fazla cami var.
SİSİ YÖNETİMİ 5 AY İÇİNDE
8 CAMİYİ YIKTI
Bu arada Sisi yönetiminin son 5 ay içerisinde İskenderiye'de 8 camiyi yıktığı ortaya çıktı. Mısır'ın İskenderiye kentinde yoğunlaşan cami yıkımları ve aynı zamanda camilere kilit vurulması "Sisi yönetimi cami ve mescitlere savaş açtı" şeklinde yorumlandı.
Al Jazeera haberine göre ise; son 5 ay içerisinde İskenderiye'de 8 camiyi "proje" kapsamında yıkan Mısırlı yetkililer, emirlerin üst düzey makamlardan geldiğini belirterek cami yıkımlarına ilişkin net bir açıklama yapmadı. Sisi, darbeyi gerçekleştirdikten sonra 2014 yılında sadece İskenderiye'de 909 mescidin kapısına kilit vurdu.
2015 yılında Sina'da 5 camiyi yıkan Sisi yönetimi 2016 yılında da 64 cami ve mescidi yıktı. Günümüze gelindiğinde ise darbeci Sisi son 5 ay içerisinde sadece İskenderiye'de 8 camiyi yıktı.
Sisi yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda ise "aşırılık yanlısı görüşler camilerde toplanıyor" ifadelerine yer verilmiş ve cami ve mescidler hedef gösterilmişti.
Darbeci general Sisi yaklaşık 2 ay önce Avrupalı liderlere skandal bir çağrıda bulunarak, ülkelerinde bulunan cami ve mescitleri gözetlemelerini tavsiye etmişti.
KİLİSELERE ÖZGÜRLÜK
İSLÂMİ CEMAATLERE YASAK
Öte yandan İslâmi grup ve cemaatlere savaş açan darbece Sisi hükümeti, ABD desteğini alabilmek için, ülkedeki 156 lisanssız kiliseyi yasal hale getirmişti. Sisi'nin, kiliseleri yasal hale getirme kararını, birkaç gün önce Kahire'de ABD Kongresi heyetiyle yapılan toplantıda, ‘Yahudiler'in Mısır'a dönmesi kararlaştırıldı' açıklamasından sonra alması, dikkat çekmişti. Sisi yine, başkent Kahire'de dünyanın ikinci, Ortadoğu'nun da en büyük kilisesinin resmi açılışını yapmıştı. Sisi açılışı, önemli ve bir tarihi an olarak nitelendirirken, El Ezher Şeyhi Et-Tayyib ise, İslâm devletlerinin cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin koruyucusu olduğunu söylemişti.
TRUMP'TAN ÖVGÜ DOLU AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Mısır'daki dostlarımızın Ortadoğu'daki en büyük katedrali açtığını görmey heyecan verici. Cumhurbaşkanı Sisi, ülkesini daha kapsayıcı bir geleceğe taşıyor" ifadelerini paylaşmıştı..