Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Darbe mi, değil mi? Zimbabve'de neler oluyor?

Afrika ülkesi Zimbabve'de geçtiğimiz günlerde yaşanan görevden almanın ardından ordu sokağa indi ve devlet televizyonundan bildiri okudu. Bugün ise Zimbabve'de dünkü askeri müdahalenin ardından ordu yetkilileri Devlet Başkanı Robert Mugabe ve eşinin gözaltında olduğunu duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 13:24:00

Darbe mi, değil mi? Zimbabve'de neler oluyor?

Afrika'nın güneyinde bulunan Zimbabve'de ordunun sabaha karşı devlet televizyonunu ele geçirmesi, 'darbe' yapıldığı söylentilerinin çıkmasına neden oldu. Ordu bu iddiaları yalanlasa da gün içerisinde Devlet Başkanı Mugabe'nin ve eşinin gözaltına alındığını duyurdu.

MUGABE ve EŞİ GÖZALTINDA

Bugün gelen bir habere göre ordu yetkilileri devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 93 yaşındaki Mugabe ile eşinin gözaltında olduğunu belirterek, Mugabe'nin çevresindeki "suçluların" da yakalanması için harekete geçildiğini bildirdi.

Yerel medyada yer alan haberlerde Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo‚ Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alındığı belirtildi.

8506981_1

ESKİ BAŞKAN ÜLKEYE DÖNDÜ

Öte yandan görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkeye geri döndüğünü ve gelecek günlerde yoğun bir şekilde çalışacağını ifade etti.

BU SABAHA KARŞI NELER YAŞANDI?

Devlet televizyonu ZBC'de Tümgeneral Sibusiso Moyo'nun okuduğu ordunun yazılı açıklamasında, "askerin hükümete el koymadığı" ve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin güvende olduğu belirtildi.

"CUMHURBAŞKANI'NA DEĞİL, ETRAFINDAKİ SUÇLULARA KARŞIYIZ"

Moyo'nun okuduğu açıklamada, "Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız... ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz" denildi.

8507179

MUHALEFET: BU DARBEDİR

Zimbabve muhalefet lideri Morgan Tsvangirai'nin eski danışmanı Alex Magaisa ise BBC'ye yaptığı değerlendirmede, ordunun darbe yapmadığı yönündeki açıklamasının doğru olmadığını söyledi.
Magaisa, "Buna darbe dememeye karar verdiler. Çünkü darbe deseler destek bulamazlar ve bu hareket tepki çeker. Ancak otorite kurma açısından bakıldığında ise şu anda gücün ordunun elinde olduğu ve Cumhurbaşkanı Mugabe'nin sadece adının kaldığı görülüyor" dedi.

8507184

MALİYE BAKANI GÖZALTINDA

Operasyonun hedefinde kimler olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Reuters haber ajansı, Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alınanlar arasında olduğunu duyurdu.

8507186

TANKLAR SOKAKTA

Sabah saatlerinde Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında tankların görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği bildirildi. Daha sonra başkentin kuzeyinden silah sesleri ve top atışlarının duyulduğu ifade edildi. Ardından ise ordunun devlet televizyonunu ele geçirdiğinin duyurulmasıyla birlikte darbe söylentileri de güçlendi.

GALERİYE GİTMEK İÇİN (TIKLAYINIZ)

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KAPATMIŞTI

ABD Büyükelçiliği, Çarşamba günü "devam eden belirsizlik ortamı" nedeniyle kapalı olacağını açıklarken, İngiltere de bu ülkede vatandaşlarından mevcut durum netleşene kadar evlerinden ya da kaldıklardan yerlerden çıkmamalarını istedi.

20171115_2_26881413_27833355_Web

20171115_2_26881413_27833350_Web

NELER YAŞANDI?

Kendisinden sonra başa geçecek olan yardımcısı 75 yaşındaki savaş gazisi Emmerson Mnangagwa'yı 6 Kasım'da görevden alan ve yerine 52 yaşındaki karısı Grace Mugabe'yi getiren Zimbabve'nin 37 yıllık yöneticisi 93 yaşındaki Robert Mugabe geçen hafta attığı bu adım sonrasında çok eleştirilmişti.

GENELKURMAY BAŞKANI ADIM ATMAYA HAZIR OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Chiwenga, görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için "adım atmaya" hazır olduğunu söylemişti. Chiwenga, Zanu PF'deki tasfiyelerin "net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını" söylemişti. Görevden alınan Mnangagwa, 1970'lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesinde yer alan isimler arasında bulunuyor. Chiwenga'nın basın toplantısına 90 üst düzey ordu yetkilisi katılmıştı. Bu açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak orumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı. Zanu PF'nin gençlik kolu başkanı Kudzai Chipanga ise genelkurmay başkanının ordunun tamamının desteğine sahip olmadığını söylemişti Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başlamıştı.

Haber Ara