Dolar

32,3541

Euro

34,8051

Altın

2.395,25

Bist

10.208,65

Cumhuriyetçi senatör: Türkiye’nin NATO üyeliği sorgulanmalı

Türkiye’nin Rusya’dan S400 füze savunma sistemini satın almasını eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin devamını sorgulamak gerekiyor” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-18 16:20:59

Cumhuriyetçi senatör: Türkiye’nin NATO üyeliği sorgulanmalı

Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse'nin de konuşmacılar arasında olduğu, Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nde düzenlenen panelde, Türkiye'ye de eleştiriler yöneltildi.

Konuşmasında, özgürlükler açısından Türkiye'deki duruma özel değinen Senatör Sasse, Türkiye'nin, merkezi Washington'da bulunan kuruluşun “2018 Yılı Dünyada Özgürlükler” raporunda ilk kez “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürüldüğünü belirtti.

S-400 ALIMINI ELEŞTİRDİ

Türkiye'nin özgürlüklerde “baş aşağı düştüğünü” iddia eden Sasse, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarındaki savaşı ve başarısız darbe girişimini, kontrolunu siyasi yaşamın tümüne genişletmek ve yoğunlaştırmak için kullandı; "ülkesinde hükümet kurumları dışında kalan diğer özgürlük savunucularının hareket alanlarını sınırladı” diye konuştu.

Senatör Sasse konuşmasında Türkiye'nin Rusya'dan S400 füze savunma sistemi satın alma planına da tepkisini dile getirdi. Sasse, “(Erdoğan) Rus füze sistemlerini satın alma işlemini sonuçlandırırken, Türkiye'nin NATO üyeliğinin devamını sorgulamak gerekiyor” ifadesini kullandı.

FREEDOM HOUSE RAPORU İNCELENDİ

Panelde ABD merkezli düşünce kuruluşu Özgürlük Evi'nin (Freedom House) Türkiye'ye yönelik ifadeler içeren yıllık raporunda yer alan bulgular da tartışıldı.

Raporu hazırlayan Özgürlük Evi'nin başkanı Michael Abramowitz, 10 yıl kadar önce istikrarlı demokrasiler olma yolunda umut vadeden bazı çok etkili ülkelerin ciddi düşüşler yaşadığını öne sürerek, bu ülkelerden biri olarak Türkiye'yi işaret etti.

Konuşmasında darbe girişimi sonrası tutuklanan teröristlere de sahip çıkan Abramowitz, “Raporumuz Türkiye'yi ilk kez ‘özgür olmayan ülkeler' sınıfına aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016'daki başarısız darbe girişiminin sonrasında verdiği yanıt, gittikçe daha genişleyen bir cadı avına dönüştü. Bu, 60 bin civarında kişinin tutuklanmasına, 160'ın üzerinde medya kuruluşun kapatılmasına ve 150'yi aşkın gazetecinin hapse atılmasına neden oldu” diye konuştu.

Özgürlük Evi'nin dün yayınladığı raporda Türkiye'nin notu geçen yıla göre 6 puan geriletilmiş, daha önce yer aldığı “kısmen özgür” ülkeler sınıfından ilk kez “özgür değil” sınıfına düşürülmüştü. Türkiye, son 10 yılda da 34 puan düşüşle raporda bu zaman diliminde en çok puanı düşürülen ülke olmuştu.

Haber Ara