Dolar

32,2183

Euro

34,6472

Altın

2.395,60

Bist

10.237,28

Cuburi'den, Mikdadiye için 'kanton' çağrısı

Irak'ta Sünnilere yönelik ihlallerin yaşandığı Diyala eyaletinin Mikdadiye kentine giremeyen Sünni Parlamento Başkanı Selim Cuburi, açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-18 15:35:22

Cuburi'den, Mikdadiye için 'kanton' çağrısı

Al jazeera'de yer alan habere göre: Irak'ta Sünnilere yönelik ihlallerin yaşandığı Diyala eyaletinin Mikdadiye kentine giremeyen Sünni Parlamento Başkanı Selim Cuburi, kanton seçeneğini gündeme getirdi "Ancak biz bu seçeneği istemiyoruz" dedi.

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi, devletin Diyala eyaletindeki güçler silahsızlandırması gerektiğini ve oradaki Iraklıları koruması gerektiğini söyledi.

Sünni siyasetçi, Al Jazeera'ye verdiği mülakatta Diyala eyaletinin Mikdadiye kentinde Iraklıları öldüren ve camileri yakanların güvenlik ve askeri yetkililerin tarafından isimleriyle bilindiğini söyledi. Bu suçluların tutuklanması ve hesap sorulması gerektiğini vurguladı.

Irak'ta IŞİD'den kurtarılan bölgelerin yönetimi ile ilgili bir vizyon geliştirilmesi gerektiğini savunan Cuburi,  devlet kurumlarının orada istikrarı ve güvenliği sağlaması gerektiğini ifade etti.

En az 9 Sünni caminin ve 15 kişinin öldürüldüğü Diyala eyaleti olaylarıyla ilgili soruşturma seçeneğinin masada olduğunu söyleyen Cuburi, gerekli adımlar atıldığı takdirde Diyala'nın örnek bir silahsızlandırılmış bölge haline dönüştürülebileceğini kaydetti.

‘Kantonlar seçeneği'

Cuburi, 'fitneyi yaymak isteyen' güçlerden korunmak için alternatif çözümün, her grubun kendi imkânlarıyla kendini koruması olduğunu bunun da Irak'ın içinde kantonların oluşması anlamına geldiğine dikkat çekti. Kanton seçeneğini istemediklerini söyleyen Cuburi, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Kanun gücüyle kendini dayatan bir devlet istiyoruz” şeklinde konuştu.

Mikdadiye'de yetkililerin suçlulara göz yumduğuna dair suçlamalarla alâkalı bir soruya Cuburi şu yanıtı verdi:

“Milislere göz yumulmuyor ancak devletin idaresi ve işleyişi ile ilgili bir sorun var. Devleti kanunla inşa etmek isteyen taraflar var. Bir de başbakana ve parlamento başkanına silahını doğrultan ve kendi ajandasını gerçekleştirmek isteyen derin devlet var. Diyala ve Basra'da olan bu.”

Mikdadiye Şii güçlere emanet

Diyala eyaletinin Mikdadiye kenti bir hafta boyunca silahlı Şii güçlerin kontrolünde tutuldu. Medya karartmasının da yaşandığı bölgeye bir hafta boyunca ne ordu ne başbakan ne de parlamento başkanı girebildi. Pazar günü Parlamento Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim Zamili refakatinde bir heyet ve yanlarında gazeteciler, ‘mezhep temizliği' yapıldığını iddia edilen Mikdadiye kentine girdi. Yakılan camiler, iddiaları doğrularken Diyala eyaleti polis Şefi Casim Sadi, Mikdadiye'de durumun kontrol altında olduğunu öne sürdü ve "Dünyanın her yerinde suç işlendiği gibi Diyala ve Mikdadiye'de de suç işleniyor" dedi.

Haber Ara