Dolar

32,3701

Euro

34,7129

Altın

2.389,97

Bist

10.169,04

Çin'den ABD'ye 'samimi' ol uyarısı

Çin hükümet yetkilisi, ABD donanmasına ait savaş gemisinin bölgede bulunmasından rahatsızlığını dile getirerek 'içten ve samimi' olması uyarısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 17:11:15

Çin'den ABD'ye 'samimi' ol uyarısı

AA'nın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Güney Çin Denizi'ndeki Amerikan uçak gemisi USS Theodore Roosevelt'i ziyaretine ilişkin, ABD'ye "içten ve samimi" ol çağrısında bulunurken, "özgür" deniz ve uçuş seferi adı altında, diğer ülkelerin egemenliği ve güvenliğini tehlikeye sokacak askeri faaliyetlere karşı olduklarını belirtti.

Gerçek uluslararası su yolu üzerinde diğer ülkelerin yasal haklarına Çin'in hiçbir zaman karşı çıkmadığının altını çizen Hua, ABD'nin bu meselede daha açık ve şeffaf olması gerektiğini ifade etti.

Çin, geçen hafta ABD donanmasına ait savaş gemisinin bölgede bulunmasından rahatsızlığını dile getirirken, egemenlik hakları çerçevesinde Çin'e ait adalara başka ülkelere ait gemilerin 12 milden fazla yaklaşmaması ve özellikle ABD'ye bu konuda sorun çıkarmaması çağrısında bulunuyor.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

Haber Ara