Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Çin'de hangi vahşi hayvanlar yeniyor?

Koronavirüs salgın hastalığı Çin'in yemek kültürünü gündeme taşıdı. Çin, vahşi hayvanların yemek olarak tüketildiği ilginç bir yemek kültürüne sahip.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 14:30:03

Çin'de hangi vahşi hayvanlar yeniyor?

Çin yemek kültürü denince "Masa hariç dört ayaklı her şeyi, gemi hariç yüzen her şeyi ve uçak hariç uçan her şeyi yerler" algısı bulunuyor. Uygarlık tarihinde çok sayıda salgın hastalığın Asya ve özellikle Çin kaynaklı olmasının bu nedenle tesadüf olmadığı ve vahşi hayvanlarda hala modern tıp tarafından tanımlanmamış 1,7 milyon virüs çeşidinin bulunduğu belirtiliyor.

KORONAVİRÜSÜN ÇIKIŞ NOKTASI VUHAN

Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre koronavirüs'ün çıkış merkezi olan Vuhan'daki Huanan Balık Pazarı ile başlayalım. Burada çeşitli egzotik vahşi yaşam türleri satılıyor. Aralarında yavru kurtlar ve misk kedisi gibi kolay akla gelmeyecek canlılar bulunuyor.

icilen-en-lezzetli-kahvenin-misk-kedisi-sayesinde-oldugunu-biliyor-muydunuz-8
Misk kedisi


SARS VİRÜSÜ MİSK KEDİSİ İLE İLİŞKİLENDİRİLMİŞTİ

Örneğin bir önceki 'Şiddetli Akut Solunum Sendromu' olarak kategorize edilen SARS virüsü misk kedisi ile ilişkilendirildi. Bundan da önce 2002-2003 yıllarında yüzlerce kişinin ölümüne neden olan SARS virüsü de yarasalar ile ilişkilendirildi. Bilim insanları yarasadaki virüsün önce kedigillere bulaştığı oradan da kedileri yiyen insanlara bulaştığını düşünüyor.

112 FARKLI HAYVAN ETİ PAZARDA SATILIYOR

Pazardaki kasaplarda tavuk, koyun, domuz, tavşan, köpek, tilki, ceylan, timsah, dev semender balığı, yılan, sıçan, dağsıçanı, tavuskuşu, devekuşu, kirpi, kunduz, porsuk, yarasa, koala, eşek ve deve gibi toplamda 112 farklı et çeşidi mevcut. Yine de bu sayı ülke genelinde neredeyse ayrımsız şekilde tüketilen tüm deniz canlılarını saymak için yeterli değil.

Bu kasapların websitelerindeki tanıtımlarda "Taze kesilip dondurulmuş, evinize kadar servis" gibi ifadeler yer alıyor.

YARASA ve SIÇANLARIN SAĞLIĞA İYİ GELDİĞİ DEDİKODULARI

Bu türler arasında özellikle yarasa ve sıçanlarla ilgili 'sağlığa iyi geldiği' gibi iddialar Çin'de oldukça yaygın ancak bu iddiaları destekleyecek bilimsel hiçbir kanıt bulunmuyor.

ZEHİRLİ HAYVANLAR ve FARKLI TÜRDE HAYVANLARIN ORGANLARI YENİYOR

Akrep
gibi zehirli ve ölümcül kabul edilen bazı canlıların yanı sıra farklı kültürlere itici gelebilecek hayvan organları ve yan ürünlerini de bu uzun listeye eklemek mümkün.

İşte bazı örnekler:

1_328
Koyun penisi

2_311

Ton balığı gözü

3_215

Kuş yuvası çorbası

4_158

Horoz testisleri

5_94
Haşlanmış ördek embriyosu

6_65
'Bin yıllık yumurta': Kül ve çamurda 100 gün bekletilerek jelatinleşmiş ördek yumurtası

7_49
Güvercin çevirme

DÜZENLEMELER GEVŞEK, YAPTIRIMLAR YETERSİZ

Çinli yetkililer bazı türlere ilişkin olarak avlanma ve satış yasağı kararı aldı ve bazı türlerin ticareti için de özel lisanslar alınması gerekiyor ancak özellikle ekonomik getirisi yüksek olan türlerde düzenlemeler oldukça gevşek ve yaptırımlar yeterli değil.

Çin daha önce misk kedisinin tüketimine yönelik yasaklama kararı almıştı ancak ticaret bir şekilde devam etti.

Huanan pazarındaki ve diğer pazarlardaki hayvan satışlarının karantina başladığı güne kadar aynı şekilde devam ettiği ve ilk önlemlerin alınmasında geç kalındığı biliniyor. Virüsün '2019 Novel Koronavirüs' (2019-nCov) olarak bilinen en erken şeklinden etkilenen ilk kişiler de pazarda çalışanlar oldu.

YENİ VİRÜSLERİN YÜZDE 70'İ VAHŞİ YAŞAM KAYNAKLI

AFP'ye konuşan ABD Vahşi Yaşamı Koruma Örgütü'nün Sağlık Programı Genel Direktörü Christian Walzer tüm yeni enfeksiyon hastalıklarının yüzde 70'inin vahşi yaşam kaynaklı olduğunu belirterek şunları söylüyor:

"Vahşi yaşam pazarları daha önce hiç karşılaşmadığımız virüslerin dönüşüm geçirerek yayılması için bulunmaz bir ortam sağlıyor. Sadece yeni virüsleri tespit etmek için kaynak harcamak yeterli değil. Daha önemli olan bu virüslerin barındıkları doğal ortamdan nasıl taşmayı başardıkları, hangi sebeplerle mutasyon geçirip farklı türlere bulaştıkları ve nelerin metabolizmalarını hızlandırarak çoğalma süresini kısalttığını bulmamız lazım."

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara