Dolar

34,9491

Euro

36,7228

Altın

2.989,28

Bist

10.125,46

Cihinavi: Suriye ziyareti resmi diplomasi değil

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Tunuslu bir heyetin Suriye'de Esed rejimi ile görüşmesini eleştirerek, bunun bir suç olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-08 21:46:12

Cihinavi: Suriye ziyareti resmi diplomasi değil

Tunus'ta parlamentonun Suriye ile yeniden diplomatik ilişkilerin kurulması yönünde sunulan tasarıyı reddetmesine rağmen ülkenin çeşitli kesimleri tarafından bu yönde baskılar devam ediyor.

Parlamentodan bir heyetin dün Suriye'de Beşşar Esed'le görüşmesini değerlendiren Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, "Heyetlerin Suriye'yi ziyareti resmi diplomasinin yerine geçemez." dedi.

Cihinavi ziyaretin resmi özellik taşımadığına atıfla, "Dışişleri Bakanlığı ve parlamento ile koordineli olması gerekirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) ve parlamentodan heyetlerin Suriye ziyaretini şiddetle kınayan Tunus İş Örgütü Sendikası (OTT) tarafından yapılan açıklamada, "Heyetlerin Suriye'yi ziyareti bir suçtur." ifadeleri kullanıldı.

OTT, ziyaretlerin uluslararası ve Tunus hukukuna göre suç teşkil ettiğini belirterek "Bu iki ziyaret, yabancı bir devlete casusluk yapmak olarak kabul edilir." değerlendirmesinde bulundu.

Tunus Parlamentosu, 19 Temmuz'da düzenlenen oylamada Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına ilişkin kanun teklifini reddetmişti.

Ancak geçen Temmuz ayının sonlarında UGTT'den üst düzey bir heyetin Şam ziyaretinin ardından yapılan açıklamada, "Ziyaretin hedefleri gerçekleştirildi, ayrıca Suriye'ye yönelik medya ambargosu da kırıldı." ifadeleri yer almıştı.

Son olarak parlamentoda çeşitli partilere mensup milletvekillerinden oluşan 9 kişilik heyet, 4 Ağustos'ta Şam'a gitmişti. Heyetin dün Beşşar Esed'le bir araya geldiği açıklanmıştı.

Tunus, Suriye ile diplomatik ilişkilerini 2012'de eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki döneminde kesmişti. Ardından Mehdi Cuma hükümeti döneminde Suriye'de yaşadığı belirtilen yaklaşık 6 bin Tunus vatandaşının konsolosluk işlemlerinin görülmesi amacıyla Şam'da bir ofis açılmasına karar verilmişti.

Tunus'ta Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması yönündeki istek ve baskıları dile getiren kesimlerin Beşşar Esed rejimi ve destekçileriyle çıkar ilişkilerini güçlü bir şekilde sürdüren eski Baas rejiminin devamı Arap milliyetçisi gruplardan oluştuğu biliniyor.

SON VİDEO HABER

Emlakçılar arasında silahlı çatışma: 2 ölü

Haber Ara