Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

CIA'dan çıplak fotoğraf rezaleti

Amerikan istihbaratının, terör şüphelilerinin çırılçıplak fotoğraflarını çektiği ortaya çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-28 23:49:19

CIA'dan çıplak fotoğraf rezaleti

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in, 11 Eylül saldırıları sonrasında başlattığı 'terörle savaş'ta, şüphelileri başka ülkelerdeki gizli sorgu merkezlerine gönderdiği biliniyordu. Öyle ki, 'kara bölgeler' olarak anılan bu merkezlerden birinin Türkiye'de olduğu da iddia edilmişti. Şimdi, o skandalda yeni bir perde açıldı.

İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre, CIA bu terör şüphelilerinin çıplak fotoğraflarını çekmiş. Belgeyle desteklenen haberde, fotoğraflardaki kişilerin gözleri bağlanmış ve dayak yemiş olduğu belirtiliyor. Habere göre, bu fotoğraflar CIA tarafından hala saklanıyor.

The Guardian'a konuşan bir yetkili fotoğrafları 'tiksinç' diye nitelerken, insan hakları uzmanları da bu yöntemin 'cinsel aşağılama' olduğunu söyledi. Uzmanlara göre, şüphelilerin zorla çıplak görüntülenmesi 'potansiyel savaş suçu' da teşkil ediyor. Kaç kişinin bu şekilde fotoğrafının çekildiği ise bilinmiyor.

Gazetenin görüştüğü kaynaklara göre, ABD'nin şüphelilerin fiziksel durumunu 'belgelemek'teki amacı şu: Gönderildikleri ülkelerde işkence görmesi halinde, CIA'in olası yasal ve siyasi suçlamalardan kendini kurtarmak istemesi...

The Guardian, çıplak fotoğrafları çekilen bazı kişilerin isimlerini bildiğini ancak güvenlik ve saygınlığa zarar verme endişesi nedeniyle yayımlamadığını yazdı. Gazetenin görüşmek istediği CIA yetkilileri ise soruları yanıtsız bıraktı.

Haber Ara