Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Cemal Kaşıkçı cinayeti ve idamların gölgesinde Mısır'da AB-Arap Birliği Zirvesi başladı

Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nin ilk ortak zirvesini son günlerdeki idamlarla gündemden düşmeyen Mısır'da gerçekleştiriyor. Arap liderlerin çoğu ise zirveye katılmadı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-24 22:24:24

Cemal Kaşıkçı cinayeti ve idamların gölgesinde Mısır'da AB-Arap Birliği Zirvesi başladı

Mısır'ın Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh kentinde bugün başlayan ve iki gün sürecek olan “İstikrarda Yatırım” başlıklı Avrupa Birliği ve Arap Birliği zirvesi iki bölgesel birliğin göç, güvenlik, iklim değişikliği, Filistin sorunu ve Libya, Suriye ile Yemen'deki savaşlar, İngiltere'nin Brexit süreci gibi konuları ele alacak.

AVRUPALI LİDERLER MISIR'DA

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İngiltere Başbakanı Theresa May, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban başta olmak üzere cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanı seviyesinde 18 AB ülkesi yetkilisi zirveye katılmak üzere Şarm el-Şeyh'e geldi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirveye katılmıyor. Suudi Arabistan Kral Selman ile temsil ediliyor.

MERKEL, ŞARM EL-ŞEYH'E GELMEDİ

28 AB ülkesinin temsilcisinin katılacağının duyurulduğu zirveye, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de katılacağı açıklanmıştı ancak Merkel henüz Mısır'a gelmedi.

Merkel'in zirvenin ilk gününe neden katılmadığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Fransa'dan da herhangi bir yetkili Şarm eş-Şeyh'e gelmedi.

ARAP ÜLKELERİNİN YARISININ KATILMADIĞI ZİRVE

21 aktif üyenin yer aldığı Arap Birliği ülkeleri liderlerinin yarısı zirveye katılmıyor. 11 ülke kral, emir ve cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilirken, dört ülke başbakan düzeyinde, dördü dışişleri bakanı, iki ülke ise daha düşük düzeyde katılım sağlıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Faiz es-Serrac, Somali Devlet Başkanı Muhammed Abdullah ve Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh katılıyor.

Zirvede Lübnan ve Fas başbakan, Cezayir meclis başkanı, Umman ise Sultan'ın yardımcısı seviyesinde temsil ediliyor. Ürdün, Komor Adaları, Moritanya ve Sudan dışişleri seviyesinde zirveye katılıyor.

20190224_2_35110780_41997493

CEMAL KAŞIKÇI'NIN KATLEDİLMESİNİN ARDINDAN BİR İLK

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından Suudi Kralı Selman, ilk kez Avrupalı liderlerle böyle bir toplantıda bir araya geliyor. Başka Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde Kaşıkçı'nın katili olduğu konuşulan ve dünya basınında bu şekilde yer alan Muhammed Bin Selman'ın zirveye katılmama gerekçesiyse bilinmiyor.

KATAR İLE DAVET KRİZİ

Katar'a davet, Doha'da Mısır'ı temsil görevini üstlenen Yunanistan'ın elçilik binasına gönderildi. Katar bu durumun protokole aykırı olduğunu açıkladı.

MISIR'DA İDAMLAR

Öte yandan zirvenin gerçekleştiği Mısır ise 20 Şubat tarihindeki idamlarla gündeme oturmuş durumda. Mısır'da 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklanan 9 kişi, 20 Şubat tarihinde idam edildi. İdamlar tüm dünyada ses getirirken, idam cezasına çarptırılan Mahmud El Ahmedi'nin mahkemede kendisine 'suçunu kabul ettin' diyen hakime verdiği yanıtın görüntüleri yayınlandı. Ahmedi, o görüntülerde "Bize işkence yaptılar. Yapan isimler de burada isterseniz onları gösterbilirim ama başıma ne gelir bilmiyorum. Bize verilen elektrik Mısır'a 20 yıl yeterdi" diyordu.

 

Haber Ara