Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Cemaatler kayıt altına alınmalı'

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, 'Cemaatler kayıt altına alınmalı' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-09 09:10:13

'Cemaatler kayıt altına alınmalı'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Al Jazeera'ye konuşan Özafşar, "Cemaatler kayıt altına alınmalı" dedi.

İşte o açıklamaları:

"CEMAAT MESELESİ HER ZAMAN SORUNLU OLMUŞTUR"

Bu cemaatler meselesi Türkiye'de her zaman sorunlu bir alan olmuştur. Cemaatler hep devlet ve toplum tarafından sorunlu olarak görülmüştür. Hep bir istifham işareti vardır ve anlamakta zorlanılan yapılar olmuştur. FETÖ ise başından itibaren hep şüpheyle bakılan ama iyi niyetle, bir takım mazeretlerle şüphelerin ertelendiği bir yapıydı.

"KAYIT DIŞI OLDUKLARINDA ÇOK TEHLİKELİLER"

Bu yapıların tanımsız, kayıt dışı olduğunda çok tehlikeli oldukları görüldü. Kayıt dışı yapılar toplumu bir gün mutlaka tehdit eder. Bunları kayıtlı hâle getirmek lâzım.

"İSTİSMARA AÇIK BİR ALAN"

Ne kadar kayıt alınırsa alınsın dini alan istismara açık bir alandır. Türkiye'de mutlaka yapılması gerekenlerden birisi bilim ve düşünce özgürlüğünün teminat altına alınmasıdır. Siyasilerin güvencesinden önce bilim insanlarının, düşünen insanların ve düşüncelerinin teminat altına alınması lâzım. Politikaya girmedikçe veya şahıs hakkına tecavüz etmedikçe düşünce teminat altına alınmalı. Siz düşünceyi ama özellikle de inanç özgürlüğünü teminat altına almazsanız istismara açık alan bırakmış olursunuz. Bu İslâm içi tüm yorumlar için geçerlidir.

"ENGİZİSYON ZİHNİYETİNE ALAN BIRAKILMAMASI GEREKİYOR"

Engizisyon zihniyetine alan bırakılmaması gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da takviye edilmesi gerekiyor. Mevcut haliyle Diyanet bu kabil yapıların zararlarını, tehditlerini önleyebilecek durumda değildir. Bu boşluklar doldurulmadığı sürece Diyanet veya başka bir yapının bu unsurlarla mücadelesi başarılı olamayacaktır.

Haber Ara