Dolar

43,7686

Euro

51,7097

Altın

7.019,93

Bist

14.259,90

Çavuşoğlu: Astana'da YPG olmayacak

Çavuşoğlu, Suriye krizinin çözümü için başlatılacak olan Astana'ya YPG'nin katılmayacağını söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 17:53:48

Çavuşoğlu: Astana'da YPG olmayacak

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ankara'da açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esed rejimi ve muhaliflerin görüşmeler yapacağı Astana süreci ile ilgili açıklama yaptı.

"O ZAMAN IŞİD DE KATILSIN"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, PYD'nin de sürece dahil edilmesi yönündeki sözlerine karşılık, "ABD, o zaman DEAŞ'ı da davet etsin" dedi.

Çavuşoğlu, Kazakistan'ın başkentinde kurulacak bu masada YPG'nin olmayacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD'yi Rusya ile birlikte davet edecekleirni belirtti.

Bu konuda Çavuşoğlu "BM ve ABD'nin katılması konusunda hemfikiriz" dedi.

RUSYA İLE ANLAŞILMIŞTI

Çavuşoğlu,dün "ABD de kesinlikle davet edilmelidir. Rusya ile bu konuda mutabıkız. Kimse ABD'nin rolünü gözardı edemez. Bu, Türkiye'nin ilkesel pozisyonudur... Katkı sağlayan ya da sağlayabilecek olan, herkes orada olmalı. Ama sadece aile fotoğrafında olmak için değil. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz"

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Suriye'deki ateşkesin en önemli "meyvesi" olan ve 23 Ocak'ta Kazakistan'ın Başkent'i Astana'da başlayacak Suriye zirvesinde Rejim ve muhalifler arasındaki görüşmelere Türkiye ve Rusya garantörlük edecek.

Rusya ve Türkiye'nin teklifi ile Esed rejimi ve muhalifler arasında kabul edilen "Astana görüşmeleri" , garantör ülkeler tarafından defalarca "BM'nin yürüttüğü Cenevre sürecinin bir devamı" olarak nitelendirilmişti.

Buna rağmen BM ve ABD'nin büyük ölçüde dahil olmadığı, "masanın dışında kaldığı" süreç muhalifler tarafından boykot edilmişti. Muhalifler 3 ocakta yaptıkları ortak açıklamada "Rejim güçleri ve müttefikleri, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulundu" diyerek görüşmeleri boykot kararı aldıklarını belirtmişti. Ta ki Ankara'dan son habere kadar.

Halen süren boykot kararı üzerine muhaliflerden bir açıklama gelmezken garantör ülke Rusya ve Türkiye'den sürecin "normal" bir şekilde başlayacağına dair açıklamalar geliyor.

Son olarak cuma günü (6 Ocak 2016) New York'ta konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Astana'daki görüşmenin temelini BMGK ve Cenevre görüşmelerinin oluşturacağını ifade etti.

BM DE KATILACAK

Birleşmiş Milletler'in de Astana sürecine katılacağı öğrenildi. Birliğin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Michael Contet'in 4 Ocak'ta Astana zirvesine davet beklediklerini söylemesi üzerine Rusya'nın BM Daimi Temcilcisi Vitaliy Çurkin, De Mistura'nın da Astana'ya davet edildiğini açıkladı.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Gürsel Tekin: Partimizi fabrikaya ayarlarına döndüreceğiz

Haber Ara