Dolar

34,8896

Euro

36,6457

Altın

3.046,15

Bist

10.058,47

Buteflika istifa ediyor mu?

Muhaliflerin, başlattığı protesto gösterilerini sonlandırmayacağını açıklamasından sonra, görev süresinin bitimine 40 gün kalan Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika’nın istifa edeceği öne sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-19 13:22:25

Buteflika istifa ediyor mu?

 out

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, 4 haftaya giren protesto gösterilerinin ardından beşinci dönemi için cumhurbaşkanı adayı olmayacağını ve seçimleri ertelediğini açıklaması, rejim karşıtı protestoların durmasını engellemedi. Krizin giderek tırmanması karşında zor günler geçiren ve dördüncü görev süresinin bitimine 40 gün kala Cumhurbaşkanı Buteflika'nın görevinden istifa edeceği öne sürüldü. Görev süresinin biteceği tarih olan 28 Nisan'da Buteflika'nın, ‘yeni yol haritası' altında yönetimi denetleyeceği ya da görevini geçici olarak Ulusal Meclis Başkanı'na devredeceği konuşuluyor.

BUTEFLİKA'NIN ‘YOL HARİTASI' DA
PROTESTOCULARI MEMNUN ETMEDİ

Buteflika, 11 Mart'ta Anyasa'yı donduracak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini erteleyecek ve iktidarın yumuşak bir geçişini sağlamak için önlemler getirecek bir eylem planı önermişti.
Yol haritası; yeni reformların hazırlanması ve kabul edilmesini denetlemek, bir teknokratlar hükümeti oluşturmak ve yeni bir Cumhurbaşkanlığı seçimine tarih belirlemek için kapsamlı bir konferans düzenlemeyi içeriyordu.

CUMHURBAŞKANI BUTEFKİLA'YA
‘GÖREVİNDEN ÇEKİL' ÇAĞRISI

Bu arada ülkenin önde gelen ilerici siyasi, İslami ve insan hakları hareketlerini temsil eden 9 Cezayirli temsilci, Cumhurbaşkanı Buteflika'yı 28 Nisan'da görev süresinin bitiminde cumhurbaşkanlığından çekilmeye ve geçiş döneminde ülkeyi yönetecek bir cumhurbaşkanlığı organı kurmaya çağırdı.
Bu çağrı, Buteflika'nın 11 Mart'ta yapılacak anayasayı değiştirmek ve gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemek için yakında bir ulusal uzlaşma konferansı düzenlemeyi planladığını duyurmasına cevap olarak geldi.
Cumhurbaşkanının görevini bırakması için hazırlanan çağrıya imza verenler:
Siyasi platform, Kültür ve Demokrasi Rallisi partisi lideri Mohsen Belabbas, hukukçu Mustafa Bouchashi ve eski SNF sekreterleri Abdel Ghani Badi ve İslami Kurtuluş Cephesi, Murad Dahina, Kamal Qamazi'nin lideri Karim Tabou
Değişim Birliği'nin lideri (kuruluş aşamasında) Zubaida Asul ve "Al Watan" partisi başkanı Ali bin Wari.

Hükümet karşıtı milyonlarca kişi, Cumhurbaşkanı Buteflika'nın ‘yol haritası planı'nı reddetti ve başta Buteflika olmak üzere rejim yanlılarının görevlerinden istifa etmesini istedi. Protestocular, Cumhurbaşkanı Buteflika tarafından atanan Nureddin Bedevi' ile yardımcısı Ramtan Lamamra''yı da kabul etmedi.
Sokak krizin çözümü için, cumhurbaşkanlığı tarafından, iktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) ve Ordu Vakfı'ndaki eğilimler tarafından yönlendirilen yeni tedbirler bekliyor.
Buteflika'nın 20 yıllık iktidarını uzatma girişimine karşı öğrenciler, sendikalar, avukatlar dahil on binlerce kişi iki haftadır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyordu.
Cezayir 2014 yılından beri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının çöküşünden bu yana ekonomik sıkıntılar yaşıyor.

BUTEFLİKA KİMDİR?

Cezayirli bir ailenin çocuğu olarak Fas'ın Vecde kentinde 1937'de dünyaya gelen Abdulaziz Buteflika, ilköğretim ve lise eğitimini yine Fas'ta tamamlamıştı. Fransa sömürgesine karşı mücadele döneminde siyasi ve askeri görevlerde bulunan Buteflika, 1962'de bağımsızlığın kazanılmasından sonra ise üst düzey hükümet görevlerinde bulunmuştu.
Bağımsızlığın ardından kurulan ilk hükümette Gençlik ve Spor Bakanı olan Buteflika, Huari Bumedyen'in cumhurbaşkanlığı döneminde Dışişleri Bakanlığı görevi yapmıştı. Bumedyen'in vefatının ardından onun yerine gelecek adayların başında görülmesine rağmen askeriye buna engel oldu ve Buteflika yerine Şazli Bincedid cumhurbaşkanlığı görevine getirildi.
Ordunun söz konusu adımının hayatında bir dönüm noktası oluşturduğu Buteflika 1980'de ülkeden ayrılmış ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giderek orada Şeyh Zayid bin Sultan Al Nahyan'ın devlet başkanlığı döneminde (1971-2004) ona danışmanlık yapmıştı.
1980'lerin sonlarına doğru Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi kanalıyla Cezayir siyaset sahnesine geri dönmeye çalışan Buteflika'nın bu çabası, ülkede muhafazakarlar ile yönetim arasında çıkan siyasi kriz nedeniyle başarısız olmuş ve 1990'ların başında yeniden ülkeyi terk etmişti.
Buteflika, Devlet Başkanı Liamine Zeroual'ın istifa etmesinin ardından 1999'daki seçimlerde 6 rakibinin seçimlerden çekilmesiyle Cezayir'de yönetimin başına geçmişti.
İktidara gelmesiyle birlikte 1990'larda ülkenin yaşadığı siyasi ve güvenlik krizinin çözümü için “ulusal uzlaşı” projesi başlatmış ve kriz nedeniyle kendi içine kapalı olan ülkeyi tekrar uluslararası arenaya dahil etmişti.
Buteflika, Arap ülkelerindeki halk ayaklanmalarına karşı durabilmek için 2012'de, seçim, parti, dernek ve basın kanunlarını kapsayan bir dizi reform gerçekleştirmişti. Muhalifler ise söz konusu reformları, halkın sokağa çıkmasını engellemek için başlatılmış şekli reformlar olmakla nitelendirmişti.
Ülke yönetimine ilk olarak 1999'da gelen Buteflika, 2004, 2009, 2014'da peş peşe cumhurbaşkanlığına seçilmiş ve ülkede en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapan kişi olarak tarihe geçmişti. 2013 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkum olan Buteflika, 18 Nisan'da yapılacak seçimlerinde de aday olduğunu açıklamıştı.
2013'te felç geçiren ve tekerlekli sandalye kullanan 82 yaşındaki Buteflika,1999 yılından bu yana iktidardaydı. Felç geçirdiği 2013 yılından bu yana kamuoyuna çok çıkmamıştı.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara