Dolar

34,8914

Euro

36,6151

Altın

3.008,83

Bist

10.058,63

Burkina Faso'da sivilleri silahlandırma kararı

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, askeri personel açığını kapatmak için sivilleri silah altına almaya karar verdi. Bu kapsamda cihat yanlısı gruplarla mücadeleye destek amacıyla ordunun sivilleri gönüllü olarak kullanmasına izin veren yasal düzenleme kabul edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-25 08:59:24

Burkina Faso'da sivilleri silahlandırma kararı

Independent Türkçe'nin haberine göre, asgari düzeyde eğitimden geçirilecek sivillerin eline silah verilecek olması, cihat yanlısı gruplara mensup olduğundan şüphelenilen kişilere karşı yürütülen operasyonlarda suistimaller yaşandığı iddia edilen ülkede insan hakları ihlallerinin artacağına dair kaygıları gündeme getirdi.

HRW ENDİŞELİ

Associated Press'in aktardığı bilgilere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Batı Afrika Direktörü Corinne Dufka, Burkina Faso hükümetinin güvenlik güçlerinin karıştığı iddia edilen cinayetleri soruşturmada başarısız olduğunu söyledi.

Dufka, sivilleri askeri operasyonlara dahil etmeye dair hazırlanan yeni planın “daha fazla ihlal yaşanmasına” yol açabileceği uyarısında bulundu.

İKİ HAFTA TALİM VERİLECEK

Burkina Faso Savunma Bakanı Cheriff Sy ise kayıt altına alınacak tüm sivillerin iki haftalık bir talimden geçirileceğini ve bu kişilere verilecek eğitimler arasında silah kullanmaktan disipline kadar birçok konunun yer aldığını ifade etti.

YETKİLİ: BİZ SİVİLLERİN MİLİS OLMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

Sy, “Burada mesele, savaşta ölüme gönderecek asker bulmak değil. Biz bu gönüllülerin milis olmasını önlemek istiyoruz” dedi.

AHLAK SORUŞTURMASI

Yaşları 18'i geçmiş kişilerin gönüllü olarak kabul edileceğini ve hizmet etmelerine izin verilmeden önce “ahlak soruşturmasından” geçirileceğini belirten Savunma Bakanı, kabul edilenlere terhis primi verileceğini ve görev sırasında yaralananlara da sağlık yardımı yapılacağını ifade etti.

BURKİNA FASO'DA SON DURUM

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Burkina Faso'da ölümcül saldırılar yıllar içinde artış göstermiş; 2016'da 80, 2019'daysa bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Başkent Ouagadougou'da Ocak 2016'da yabancıların gittiği bir kafeyi hedef alan saldırıda en az 30 kişi, 2017'de bir Türk restoranına düzenlenen silahlı saldırıdaysa 18 kişi yaşamını yitirmişti.

Diğer taraftan Afrika ülkesinde ordunun sert yöntemlere başvurduğu operasyonlar sırasında birtakım ihlaller yaşandığı iddia edilmişti.

HRW ülkede geçen yıl çoğunluğu Peul etnik grubu mensubu çobanlar olmak üzere 150'den fazla erkeğin “radikal grupları barındırdıkları” gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtmişti.

Aktivistler ayrıca güvenlik güçlerinin bu tür kanlı eylemlerinin cihat yanlısı gruplara daha çok üye kazandırmaktan başka bir işe yaramadığını savunmuştu.

 

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara