Dolar

42,5116

Euro

49,5731

Altın

5.807,63

Bist

11.007,37

Bulgaristan’da DOST Partisi'ne Türkçe isim engeli

Bulgaristan’da çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi'nin resmi kayıt başvurusunun Türkçe ismi nedeniyle kabul edilmediği belirtildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-08 16:15:12

Bulgaristan’da DOST Partisi'ne Türkçe isim engeli

İlk kurultayını 14 Nisan'da gerçekleştiren ve resmi kayıt süreci için Sofya Şehir Mahkemesi'ne başvuran DOST Partisi'nin kaydı, ismi Türkçe olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Mahkemenin reddetme gerekçesinde ayrıca, DOST Partisinin kurucularının çoğunluğunun Türk olduğu belirtilerek, Siyasi Partiler Yasası gereğince etnik ve dini temele dayalı parti kurma yasağı hatırlatıldı.

Kararda, Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar isminin Bulgarca kısaltmasından DOST kelimesinin oluştuğu, parti kurucularının da tam bunu amaçladıkları kaydediliyor.

"AZINLIKLAR İKİNCİ KALİTE VATANDAŞ OLMASI"

DOST Genel Başkanı Lütvi Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada kararı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını belirtti. Bulgar üye sayısının azımsanmayacak oranda olduğunu kaydeden Mestan, şunları söyledi:

"DOST'un Türkçe bir kelime olduğunu söylüyorlar. Evet, DOST Türkçe bir kelime ama Bulgarca sözlükte yer alıyor. Hanımefendi (hakim) diyor ki, DOST'un Türk kelimesi olduğunu Bulgarca sözlükte gördüm. Görüyorsan demek ki bu kelime Bulgaristan'ın dil sisteminde mevcut. Demokrasi de Bulgarca bir kelime değil. Yeni kurduğumuz DOST Partimiz liberal demokratik bir oluşumdur. 15 bin üyemizden yüzde 20'si Bulgar ve Hristiyan kökenlidir. Ancak bir partinin etnik mi olduğu üyelerinin sayısına ve kimliğine bağlı değil, o partinin amaçlarına bağlıdır. Partimiz amaçlarını okuduğunuzda göreceksiniz ki amacımız Bulgaristan'da demokrasinin gerçekleşmesi ve ülkenin Avrupa ve NATO yolunda yürümesi. Tüm vatandaşlara eşit davranılsın. Bulgaristan kimilerine ana kimilerine de üvey ana olmasın. Hiç kimse Bulgaristan'da yaşayan Türk ve Müslümanları ve diğer azınlıkları ikinci kalite vatandaş olarak görmesin. Biz Türkleri savunuyorsak Türkiye'nin partisi olmuyoruz, azınlıkları savunan parti oluyoruz. Azınlıkları savunmak ile azınlık partisi olmak farklı bir şey. Hakim bunu anlayamamış.”

Bir üst mahkemenin kararı kabul etmeyeceğine inandıklarını ifade eden Mestan, eğer Bulgaristan'da ayrımcılık yoksa ve Anayasa ile kanunlar herkes için eşit geçerliyse bir üst mahkemede DOST Partisi'nin kaydının reddetme gerekçesinin kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.

muhammed
Ne olmuş yani,biz kürtler bunun aynısını ve daha da fazlasını 90 yıldır türkiye de yaşıyoruz,bulgaristandaki türkleri haklı görenler ve anlayanlar,r kürtlerle aynı şekilde empati kurarlarsa mesele çözülür..
Begoviç
Bu bolucu turkler bulgaristanda yedikleri kaba pisliyorlar. Kacak elektrik kullanip asalak gibi geciniyorlar. Tek bayrak tek vatan tek millet tek din. Bulgaristanin bolunmez butunlugune herkes uymak zorundadir.ya sev ya terket.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

ASELSAN'ın imha senaryosu: GÖKSUR'un görüntüleri paylaşıldı

Haber Ara