Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

“Bu beş nedenden dolayı Rusların zaferi kaçınılmazdır”

Yunan gazetesi Pentapastagama’da yayımladan bir makalede, “Kiev hükümetine karşı zaman daralıyor. Bu beş nedenden dolayı Rusların zaferi kaçınılmazdır” diyerek Ukrayna’nın içinde bulunduğu zor durum dikkat çekiliyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-10 14:33:43

“Bu beş nedenden dolayı Rusların zaferi kaçınılmazdır”

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş hız kesmeden sürerken, “zamanın Kiev hükümetinin aleyhine işlediği" öne sürülüyor.

Yunan Pentapastagma gazetesinde 'Panagiotis Nastos' imzalı yayımlanan, “Bu beş nedenden dolayı Rusların zaferi kaçınılmazdır” başlıklı dikkat çekici makaleden bazı bölümler şöyle:

ABD-NATO, Ukrayna'yı sürekli olarak silah sistemleriyle donatıyor. Zelenski ise, ülkesinin Batılı müttefikleri tarafından donatılan silahlarla Rusları yenip, kaybettikleri toprakları kurtarabileceğini ilan ediyor.

Ancak Alman Die Welt gazetesi,” Kiev'in kazanması neden artık neredeyse imkansız" başlıklı bir yazıda şunları aktarıyor:
"Kiev, Moskova'nın ilk yanlış hesaplamaları nedeniyle ortaya çıkan kazanma şansını kaçırdı. Avrupa ve ABD'den gelen yardım çok geç geliyor ve Rusya'nın kaynakları Ukrayna'nınkini çok aşıyor. Batı, Zelenski'yi hayal kırıklığına uğrattı.”

Bunu fark etmek acı. Ukrayna'nın zaferi her geçen gün daha az olası hale geliyor.

Kiev ordusunun adamları, maddi ve teknik araçları tükeniyor, düşman daha iyi bir konumda, kaynakları çok büyük. Bu nedenle, Batılı diplomatların giderek artan bir şekilde ateşkesten bahsetmesi şaşırtıcı değil.

Yılın başında Ukrayna'da iyimser mesajlar dolaşmaya başladı. Örneğin, Ukrayna askeri istihbarat servisi başkanı Kirill Budanov, bu yılın "sevinç ve zafer" getireceğini söyledi.
Ancak Ukrayna zaferi fikri ne kadar gerçekçi?

Ukrayna'nın bu maçtan galip çıkması neredeyse imkansız: Özellikle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, zaferi gerçekten "Kırım dahil tüm işgal altındaki bölgelerin kurtuluşu" olarak görüyorsa.

Ancak Rusya şimdiden Ukrayna topraklarının yüzde 18'ini kontrolü altına aldı. Bu sayı gelecekte azalmak yerine artacaktır.

Rusya'nın neredeyse kaçınılmaz zaferinin nedenleri nelerdir?

Rusya'nın Batı tanklarının gelmesini beklemeyeceğinden şüpheleniliyor.

Söz verilen tankların Ukrayna'ya ulaşması ve savaşa katılması muhtemelen uzun zaman alacak. Welt muhabiri Marie Droste, cephedeki mevcut durumu anlatıyor ve olası bir Rus bahar taarruzu için neyin hazır olduğunu söylüyor.

Birincisi, geçtiğimiz haftalarda yaşanan tartışmalardan sonra, ABD, Almanya ve diğer NATO müttefiklerinin, Rusya'nın Ukrayna'daki toprak kazanımları sonucunda savaşın NATO topraklarına sıçramasından daha çok korktukları ortaya çıktı.

Batılı karar vericilerin mantığı şu şekildedir: teslim edilen silahlar ne kadar güçlü, tehlikeli hale gelirse düşmanlıkların Ukrayna sınırlarının ötesine yayılması o kadar da artar.

Batı bir tür kendi kendini sindirmenin acısını çekiyor ve Ukrayna'yı ancak hemen teslim olması gerekmediği ölçüde destekliyor.

İkincisi, bugüne kadar Rusya, Ukrayna'nın hayati altyapısının yüzde 60 ila 70'ini yok etti. Kiev, Rusya'nın altyapısını yok etmeye yönelik genişleyen projesini durdurmak için Batı'dan Iris-T, Nasam ve Patriot sistemleri gibi yeterli hava savunma sistemi alacak gibi görünmüyor.
Bunun yerine, Batı tarafından şimdiye kadar yapılan teslimatlar, Norveç birliklerinin Genelkurmay Başkanı Eirik Kristoffersen'e göre hala büyük bir füze ve insansız hava aracı cephaneliğine sahip olan Rus silahlı kuvvetleri için bir tür beyaz havlu.

Ukrayna yakında hasarlı altyapıyı eski haline getirme fırsatını kaybedecek ve yeterli enerji olmadan insanlara enerji sağlamak büyüyen bir sorun haline gelecek. Buna ek olarak, Ukrayna askeri endüstrisi ciddi bir şekilde elektriğe ihtiyaç duyuyor.

Üçüncüsü, Rus askeri liderleri, devasa cephanelikleriyle Batı'nın hassas silahlarını bastırmaya çalışıyorlar.

Rusya'nın bunun için birçok kaynağı var. Bu özellikle tanklar için geçerlidir. Londra merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, Rusya'nın 4.000'den fazla tankı var. Böylesine devasa bir kütle, yalnızca Batı Leoparları için büyük bir tehdit oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda Rusya'ya her an saldırıya geçme fırsatı veriyor.

Dördüncüsü, devam eden savaş nedeniyle Ukrayna'nın askerleri tükeniyor. Şimdi ülkede en azından sekizinci seferberlik dalgası yaşanıyor, 60 yaş üstü erkekler şimdiden cepheye gönderiliyor. Ve Rusya yakında savaşa 200.000 kişilik yeni bir parti gönderecek. Yaza kadar 500 bin askerin daha onları takip edeceğini iddia ediyorlar. Moskova'nın yaklaşık 30 milyon kişilik bir seferberlik rezervi var.

Beşincisi, yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü, Rusya'nın bu savaştan yalnızca toprak kazanımları olan askeri bir galip olarak değil, aynı zamanda siyasi bir galip olarak çıkması da mümkündür.

Viyana Karşılaştırmalı Ekonomik Araştırma Enstitüsü'ne göre Ukrayna'nın ekonomik toparlanması, Ukrayna'yı Kurtarma Ulusal Konseyi'nin öngördüğünden daha zor olacak.

Ateşkes veya barış görüşmelerinden sonra NATO üyeliği öngörülebilir gelecekte reddedilecek ve Ukrayna'nın AB üyeliği en iyi ihtimalle Kiev'in istediğinden çok daha uzun sürecek.

Operasyon sahasındaki mevcut durum

Batı, en net olarak Almanya Başbakanı Olaf Solz'da görüldüğü gibi, sürekli olarak "Ukrayna'yı desteklemek için elinden geleni yapma" sözünü yerine getirmekten kaçarken, Kiev zaman kaybediyor.

Ukrayna, siper savaşından taarruza geçmek için son şansını kaçırıyor.

Rus birlikleri bu zamanı kazmak, mayın tarlaları oluşturmak, mevzileri güçlendirmek, yeni rezervler ve yeni teçhizat getirmek için kullanıyor.

Sonuç olarak, bahara kadar hem hücum hem de savunma için daha iyi hazırlanmış olacaklar.

Ukrayna, Batının söz verdiği 300 tank yerine, yaklaşık 130 tank alacak. Ukrayna yeterli sayıda tankı olmadığı için Kırım'daki Rus birliklerinin ikmalini kesmek için Kremennaya bölgesinde ve özellikle Zaporozhye'de başarılı bir karşı saldırı başlatamayacak.

Özellikle Kırım yönünde başarılı bir tank saldırısı için Ukrayna'nın ayrıca genişletilmiş menzilli füzelere (ATACMS), daha fazla zırhlı personel taşıyıcıya, daha fazla topçu sistemine ve savaşçılara ihtiyacı var. Ancak Batı, söz vermesine rağmen Ukrayna'nın talep ettiği ihtiyaç listesinin çoğunu karşılamadı.

Yukarıdan, zamanın Kiev hükümetinin aleyhine işlediği görülebilir.

Batı, Rusya Devlet Başkanı Putin'in çizdiği "kırmızı çizgileri" aşma korkusuyla, Ukrayna'ya silah sağlamada isteksiz. Bu da Moskova'nın işine yarıyor.

ABD-NATO ise tırmanıştan korkuyor, savaş alanından "görüntüler"le demokratik toplumların yorulmasından endişe ediyor ve yakın gelecekte ateşkes umut ediyor.

Ve Batı'nın çabaları, yüksek sesle konuşmasalar da, tam da bu yakın ateşkes sonucuna yöneliktir. Sonuç sakatlanmış bir Ukrayna olacak.

 

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara