Dolar

32,1870

Euro

34,9098

Altın

2.422,78

Bist

10.792,53

BMGK'dan 'Musul'daki Türk askeri' kararı

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin Irak'taki askerleri konusunda kararını verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-19 05:32:15

BMGK'dan 'Musul'daki Türk askeri' kararı

Irak'ın talebi üzerine Türkiye'nın Musul'a asker göndermesini görüşen BMGK'nın, Türkiye ve Irak'a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı aldığı belirtildi.
 
Sputnik'te yer alan haberde; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Başika'daki Türk askeri varlığı konusunda Irak'ın mektupla yaptığı şikayeti görüştü.

Görüşme sonunda, Türkiye ve Irak'a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı alındı. 

Türkiye'nin ay başında Musul'un kuzeyindeki Başika'ya asker göndermesine büyük tepki gösteren Irak hükümeti, Ankara'nın kendilerine danışmadan asker gönderdiğini ve Irak'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek konuyu BMGK'nın gündemine taşımıştı.

Türkiye hafta başında Başika'daki askerlerinin bir kısmı geri çekse de, Irak hükümeti bölgedeki tüm Türk askerlerinin çekilmesini istiyor.

CAFERİ: TÜM SEÇENEKLER MASADA

Toplantıda konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, yüzlerce Türk askerinin 3 Aralık'ta hükümetin izni olmaksızın Irak topraklarına girdiğini ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.

BMGK'yı göreve çağıran Caferi, Konsey'den 'Türkiye'nin işgalini' kınayan, Türkiye'den derhal askerilerini çekmesini ve bunun bir daha yaşanmamasını isteyen bir karar almasını talep etti. 

Caferi, Irak'ın BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca silahlı bir saldırı olduğunda kendisini savunma hakkı doğduğunu da söyledi.

BMGK çıkışında gazetecilerin "51. maddeyi hatırlattınız, askeri güç mü kullanacaksınız?" sorusu üzerine de Caferi, "Tüm seçenekler masada" diye konuştu.

Haber Ara