Dolar

32,4319

Euro

34,8184

Altın

2.404,11

Bist

10.208,65

BM'den Yemen görüşmeleri için tarih

BM yetkilileri, Yemen barış görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmesinin 20 Ocak'tan önce zor olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-12 18:04:36

BM'den Yemen görüşmeleri için tarih

BM Sözcüsü Ahmed Fevzi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yemen barış görüşmelerinin planlandığı gibi bu hafta yeniden başlayamayacağını belirtti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed'in barış görüşmelerine kaldığı yerden devam etmek istediğini, ancak bölgede çatışmanın ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının tekrar başlamasının ardından görüşmelerin yeniden başlamasının gecikeceğini ifade etti.

Fevzi, "Görüşmelerin yeniden başlaması için belirlenen 14 Ocak tarihi artık uygulanabilir değil. Şeyh Ahmed, 20 Ocak sonrası bir tarihi araştırıyor" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ilk turu Cenevre'de 15 Aralık'ta başlamış, 20 Aralık'ta sona ermişti. Ön şartsız başlayan ve krizin taraflarının ilk kez aynı masada yer aldığı görüşmelerde taraflar kapsamlı bir anlaşma ve kapsayıcı siyasi diyalog sürecinin başlaması konusunda anlaşmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri mart ayında, ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı.

Operasyonun yanı sıra Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. BM verilerine göre çatışmalarda şimdiye kadar 2 bin 800 sivil hayatını kaybetti.

Haber Ara