Dolar

34,8758

Euro

36,6247

Altın

3.023,15

Bist

10.099,10

BM'den Filistin çağrısı

BM'den yapılan açıklamada 'Filistin'de 350 milyon dolar yardıma ihtiyaç var' denildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-17 14:39:58

BM'den Filistin çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) ve Filistin yönetimi, dünya kamuoyuna çağrıda bulunarak Filistin'e 2019 yılı için 350 milyon dolarlık insani yardım yapılmasını talep etti.

Aralarında BM ajansları ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 88 farklı örgüt tarafından '2019 İnsani Yardım Planı' çerçevesinde yürütülen ve toplam 203 projeden müteşekkil yardımların abluka altındaki Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlileri kapsayacağı belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, gelecek yıla yönelik projelerdeki önceliklerinin gıda, sağlık, temizlik, barınma ve suya ihtiyacı olan 1.4 milyon Filistinli olduğunu belirtti.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin yönetimi temsilcileriyle ortak açıklama yapan McGoldrick, "İnsani yardım faaliyetleri yürütenler rekor seviyede düşük finansal destek ve yaptıkları insani yardımların meşruiyetine yönelik saldırıların artması gibi eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıyalar." değerlendirmesinde bulundu.

"Aslında çok daha fazla mali kaynağa ihtiyacımız var." diyen BM İnsani Yardım Koordinatörü, 2019 planı çerçevesinde "Son derece kısıtlı imkanlar altında gerçekleştirebileceğimiz işleri gerçekçi bir şekilde, minimum düzeyde yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD, Filistinlileri müzakere masasına çekmek için fonları kesti
Amerika Birleşik Devletleri, Başkan Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda geçtiğimiz aylarda, en az 5 milyon Filistinli mülteciye destek sağlayan BM Filistin'e Yardım Ajansı'na (UNRWA) sağlanan fonları kesti.

Ayrıca ABD, 2018 yılı için UNRWA'ya vaatte bulunduğu 365 milyon dolarlık yardımın sadece 60 milyon dolarlık dilimini ödedi.

Washington'ın bu kararı, Filistin yönetimini İsrail ile müzakere masasına oturmaya zorlamak için aldığı şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak Filistinliler, Donald Trump yönetiminin ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve Kudüs'ü de İsrail'in başkenti olarak tanıması adımının ardından Washington'ın tarafsızlığını yitirdiğini belirtiyor.

Washington'ı İsrail yanlısı adımlar atmakla suçlayan Filistinliler, söz konusu şartlar altında İsrail ile müzakere masasına oturmayacağını belirtiyor.

Filistinliler, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve ve Doğu Kudüs'ü içine alacak bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Bunun için İsrail'in 1967 Ortadoğu savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesini de talep ediyor.

ABD'nin girişimi ile bağlatılan barış görüşmeleri 2014'te çökmüştü. Trump yönetiminin Mısır ve Suudi Arabistan destekli yeni girişimi ise Filistinliler tarafından İsrail yanlısı olarak görülüyor ve kabul edilmiyor.

Bu arada finansal destek çağrısında bulunanlar kuruluşlar, söz konusu yardımların yüzde 77'sinin kara, deniz ve hava blokajı uygulanan Gazze Şeridi'nde yaşam mücadelesi veren halka gideceğini belirtiyor.

BM'nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da siyasi bölünmüşlüğün pençesindeki Gazze Şeridi'ndeki durumu "Korkunç insani felaket" olarak tanımlıyor.

Haber Ara