Dolar

34,8758

Euro

36,6247

Altın

3.023,15

Bist

10.099,10

BM’den ABD’ye, AB’den İsrail’e göstermelik uyarılar

BM’den yapılan açıklamada ABD'nin yeni sınır tedbirlerinin, temel uluslararası insan hakları ve mülteci hukukuna zarar verdiği belirtilirken, AB ise İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine ve işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıların yıkılmasına karşı olduğunu yineledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-12 14:50:32

BM’den ABD’ye, AB’den İsrail’e göstermelik uyarılar

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Dünyayı yöneten nitelikteki supranasyonel örgütlerden ABD ve İsrail'e uyarı geldi. Birleşmiş Milletler'den ABD'nin yeni sınır tedbirlerine, Avrupa Birliği'nden ise İsrail'in yerleşim planlarına uyarı niteliğinde açıklamalar yapıldı.

BM'DEN ABD'YE SINIR UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, ABD'nin bir süre önce açıkladığı yeni sınır tedbirlerinin, temel uluslararası insan hakları ve mülteci hukukuna zarar verdiğini ve bu konuda risk oluşturduğunu belirtti. Türk, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin aldığı sınır tedbirlerini eleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden tarafından duyurulan değişiklikler arasında, mültecilerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmek için tahliyesi ve düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilme sürecini hızlandıran "42. kanunun genişletilmesi" yer alıyor.

42. kanunun ABD göçmenlik yetkilileri tarafından, ülkenin güney sınırında gerekli süreç ile usule uygun olmadan ve koruma ihtiyaçları göz ardı edilerek yaklaşık 2,5 milyon kez kullanıldığını kaydeden Türk, bu yolla insanların Meksika'ya veya kendi ülkelerine gönderildiğini anlattı. "Kişinin kökeni, göçmenlik statüsü veya uluslararası bir sınıra nasıl ulaştığının önemi yok. Sığınma hakkı bir insan hakkıdır." ifadelerini kullanan Türk, ABD'nin aldığı önlemlerin toplu sınır dışı yasağı ve geri gönderme ilkesiyle çeliştiğini ve risk oluşturduğunu kaydetti.

Volker Türk; Venezuela, Küba, Haiti ve Nikaragua'dan ayda yaklaşık 30 bin kişinin, 2 yıllık süreyle sınırıyla ve sıkı koşullarla ABD'ye gelmesine imkan sağlayan "şartlı insani tahliye" programının da uzatılabileceğini belirterek "(Mülteciler için) Güvenli ve düzenli yollar oluşturmak ve genişletme için alınan önlemleri memnuniyetle karşılasam da bu tür girişimler sığınma hakkı ve korunma ihtiyaçlarının bireysel olarak değerlendirilmesi de dahil, temel insan hakları pahasına yapılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

AB: İSRAİL'İN YASA DIŞI YERLEŞİMLERİNE KARŞIYIZ

Avrupa Birliği (AB) ise İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine ve işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıların yıkılmasına karşı olduğunu yineledi.

AB'nin Filistin Ofisi, "İsrail'in Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde AB'nin finanse ettiği projeleri yıkmasıyla ilgili" yazılı açıklama yaptı. Açıklamada ifadelerine yer verilen AB Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, şunları kaydetti:

"AB, İsrail'in yerleşim politikasına ve bu bağlamda aldığı hukuksuz uygulamalarına yönelik güçlü muhalefetini sürekli dile getirmektedir. İsrail'e birçok kez 'C' bölgesi dahil işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilere yönelik uluslararası hukuk kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği hatırlatıldı."

Lenarcic, AB Komisyonunun, AB'nin de arasında olduğu bağışçılar tarafından finanse edilen yerlere yönelik el koyma ve yıkım faaliyetleri ile bunlardan doğan mali zararları takip ettiğini vurguladı.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın büyük bölümünü oluşturan "C" bölgesinde AB ülkeleri tarafından finanse edilen yapılar dahil Filistinlilere ait bazı evleri "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkıyor. Filistinlilerin ruhsat almak için verdiği çabalar İsrail makamlarının engelleyici uygulamaları nedeniyle çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanıyor. Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A Bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B Bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken yüzde 61'ini kapsayan "C Bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Haber Ara