Dolar

32,3797

Euro

34,6898

Altın

2.394,68

Bist

10.083,75

Birleşik Arap Emirlikleri ve Sisi desteği ile Suriye’de PKK ile işbirliği

Suriye’nin kuzeyinde ABD tarafından desteklenen PKK’nın Suriye kolu PYD’ye son aylarda Kahire merkezli oluşumlarla destek çıkmaya çalışan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri hedefine ulaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-26 16:32:27

Birleşik Arap Emirlikleri ve Sisi desteği ile Suriye’de PKK ile işbirliği

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Türkiye'nin desteklediği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski başkanlarından Ahmed Carba'nın liderliğinde; Mısır, BAE ve ABD desteği ile kurulan Suriye'nin Geleceği Akımı adlı oluşum, Kuzey Irak ve Haseke'deki Arapları PKK saflarında savaştırmak için ÖSO adı altında bir araya getirdi.

İKİNCİ AYN EL ARAP KOMPLOSU

Carba'nın yeni oluşumunun ÖSO adı altında Rakka operasyonunda PKK'ya destek vermesinin Ayn el Arap'ta (Kobani) ÖSO adı altında paralı askerlerin PKK'ya destek vermesine benzetildi. Türkiye aleyhinde ABD ve PYD eliyle bir komploya dönüşen Ayn el Arap konjonktürünün Mısır, BAE ve ABD'nin PKK'yı Suriye kuzeyinde özerk devlete kavuşturmak için yinelendiğini akla getirdi. 

2015 TEMMUZ'UNDAN 2016 MART'INA HAZIRLANDILAR

2016 Şubat ayını başında SMDK eski başbakanlarından Ahmed Carba'nın girişimi ile Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye'nin Geleceği Akımı adında SMDK'ye alternatif bir toplantı yapılmasına BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve ABD destek verdi. Toplantı 18 - 23 Şubat arasında gerçekleştirilmek istendi ancak geçici ve sınırlı ateşkese doğru giden süreç nedeniyle ertelendi.

Bu erteleme sırasında Ahmed Carba Mart 11 - 13 tarihlerinde toplanmasına karar verilen SGA toplantısı için Suriye Türkmen Kitlesi, Asuriler, Kuzey Irak ile akrabalıkları bulunan Haseke Arap aşiretleri ve Kürt temsilcilere davetiye gönderdi. Davete tümü cevap verdi.

PKK FEDERASYONUNA YEŞİL IŞIK

Ahmed Carba'nın 9 Mart günü PKK kontrolündeki Haseke bölgesine giderek KDP ile PKK'nın Suriye'de federasyon konusunda uzlaşmasını sağlamaya çalıştığı rapor edildi. Carba'nın ziyaretinin etkisi ile bölge kaynakları federasyon fikrinin geliştiğini Carba ve yeni SGA oluşumu ile bunun daha da güçlü olacağını ifade ettiler.

ERDOĞAN VE GAZZE DÜŞMANI DAHLAN DA OLUŞUMA DESTEK VERİYOR

11 Mart günü Kahire'de yapılan SGA oluşumu toplantısına Carba başkanlık ederken Filistin Fetih Hareketi'nden Muhammed Dahlan da toplantıda BAE'yi temsilen hazır bulundu.  Dahlan dışında iki Amerikalı ve bir İsrailli yetkilinin de toplantıyı ‘takip' ettiği ifade edildi.

TÜRKMENLER DE KATILDI

Ahmed Carba'nın liderliğinde 11 - 13 Mart 2016 tarihlerinde toplanan SGA toplantısı için Suriye Asuriler, Kuzey Irak ile akrabalıkları bulunan Haseke Arap aşiretleri ve Kürt temsilciler dışında Lazkiye Türkmenlerden de bir grup katılarak yönetimde görev aldı. Lazkiye Türkmenlerinin oluşumun PKK'ya destek konusundaki tavrı ise henüz netleşmedi.

Carba'nın kurduğu SGA oluşumunun asli merkezi Şam'da rejim ile işbirliği içinde olacak. Geçici merkez İstanbul'da iletişim noktası olarak işleyecek. Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay'ın merkez ve Reyhanlı ilçelerinde de oluşuma ait bürolar açılmasına karar verildi.

Haber Ara