Dolar

34,8691

Euro

36,7026

Altın

3.021,43

Bist

10.047,50

Bilim insanları, iki dev kara deliğin çarpışmasına cevap arıyorlar

Bilim insanları, iki dev kara deliğin akıllara durgunluk veren' çarpışmasına tanık olduktan bir yıl sonra, şimdi olayın tuhaf iki nesneyi içerdiğinden şüpheleniyorlar ve evrenimizle ilgili en büyük gizemlerden birine cevap verebileceklerini düşünüyorlar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-08 09:15:51

Bilim insanları, iki dev kara deliğin çarpışmasına cevap arıyorlar

Bilim insanları, iki dev kara deliğin akıllara durgunluk veren" çarpışmasına tanık olduktan bir yıl sonra, şimdi olayın aslında daha da tuhaf iki nesneyi içerdiğinden şüpheleniyorlar ve evrenimizle ilgili en büyük gizemlerden birine cevap verebileceklerini düşünüyorlar.

FILE-SWEDEN-NOBEL-PRIZE-PHYSICS-2020 Kara deliklerden daha tuhaf ne olabilir?

Gökbilimciler uzun zamandır, evrenimizin Dünya'da gözlemlenen hiçbir şeye benzemeyen büyük miktarlarda bir madde içerdiğinden şüpheleniyorlardı.
Galaksiler üzerine yapılan araştırmalar, görünür yıldızlar arasında gizlenen görünmez "karanlık madde"nin varlığına işaret ediyor ve varlığını yerçekimi yoluyla ortaya çıkarıyor.
Bu karanlık maddenin içerdiği şey, tüm kozmik gizemlerin en büyüğünden biridir. Şimdi uluslararası bir bilim insanları ekibi bir cevapları olabileceğini düşünüyor.
Geçen Eylül ayında açıklanan iki büyük kara deliğin çarpışması olduğu düşünülen şeyi yeniden inceledikten sonra, bilim insanları olayın aslında ‘Bozon Yıldızları' olarak bilinen iki devasa görünmez karanlık madde kümesinin birleşmesi olduğunu düşünüyorlar.

Black-Holes Bozon Yıldızları Nerede?

Aşina olduğumuz her şey elektronlardan, protonlardan ve nötronlardan oluşur ve topluca fermiyonlar olarak bilinen parçacıklar. Diğer tüm parçacıklar bozonlardır ve en çok yerçekimi ve elektromanyetizma gibi kuvvetleri iletmekle tanınırlar.
Ancak karanlık madde gizemini çözme girişimleri, teorisyenlerin başka tür bir bozonun var olabileceğini önermesine yol açtı. Ultra hafif bir bozon olarak bilinen, elektronunkinden bile çok daha düşük bir kütleye sahip olacaktır. Ancak bu tür parçacıklar yeterli sayıda bir araya gelirlerse, "Bozon Yıldızları" adı verilen devasa, görünmez yıldız büyüklüğünde kümeler oluştururlar.
Tüm kozmosa yayılan bunlar, karanlık maddeyi hesaba katmak için görünmez bir şekilde yeterince yerçekimi kuvveti uygulayabilirler. Öyleyse bilim adamları neden şimdi Bozon
Yıldızlarının var olduğunu düşünüyor?

Geçen Eylül'de iki dev kara delik arasındaki çarpışmanın duyurusu manşetlere taşındı; çünkü gökbilimciler bile gördükleri karşısında şok oldular. Uzay ve zaman dokusundaki dalgalanmalar, evrenin ortasındaki iki kara deliğin çarpışmasından geldiği anlaşılan ABD ve Avrupa'daki gözlemevleri tarafından toplandı.
Daha önce bu tür düzinelerce olay tespit edildi, ancak ilgili kara deliklerin büyüklüğü bunu farklı ve kafa karıştırıcı hale getirdi.

na-pic-1

Kara delikler tipik olarak dev yıldızların nükleer yakıtları tükendiğinde ve kendi ağırlıkları altında çöktüğünde oluşur. Ancak hesaplamalar, güneş kütlesinin 65 katından fazla yıldızın kara delik oluşturmadan önce patladığını gösteriyor. Geçen Eylül'deki olay, güneşin kütlesinin 66 ve 85 katı olan kara delikleri içeriyordu ve her ikisi de bu sınırı aştı.

Şimdi, İspanya Santiago de Compostela Üniversitesi'nden Dr Juan Calderon Bustillo liderliğindeki bir ekip, çarpışmanın gerçekte iki bozon yıldızı içermesi durumunda gizemin çözülebileceğine inanıyor.

Önde gelen fizik dergisi Physical Review Letters'da yayınlanan araştırmada ekip, gözlemleri, bu tür iki nesnenin çarpışması durumunda ne olacağına dair tahminlerle karşılaştırıyor. Bozon Yıldızlarının, kara deliklerin dahil olduğunu varsaymaktan daha iyi bir uyum sağladığını buldular.

İki Bozon Yıldızı çarpışırsa ne olur?

Kelimenin tam anlamıyla kozmik. Birincisi, Bozon Yıldızı açıklaması, iki "imkansız" büyük kara deliğin nasıl ortaya çıktığı konusunda endişelenmeye gerek olmadığı anlamına geliyor.

İkinci olarak ekip, iki Bozon Yıldızının çarpışmasının yine de güneş kütlesinin 250 katı kadar büyük bir kara delik oluşturacağını hesaplıyor. Bu, çok sayıda küçük kara delik yerine karanlık madde yığınlarının çarpışmasıyla gerçekten devasa kara deliklerin oluşma olasılığını ortaya çıkarır.

Ama en önemlisi, Bozon Yıldızı açıklaması, bilim adamlarının karanlık maddenin gerçekte ne olduğuna dair ilk bakışlarını gördükleri anlamına gelecektir. Ekip tarafından yapılan hesaplamalar, her biri elektrondan yaklaşık bir milyar milyar kat daha hafif parçacıklar olan, ultra hafif vektör bozonları biçiminde yaklaşık 100 milyar milyar ton karanlık madde içeren iki nesnenin bulunduğunu gösteriyor. "Evren neden yapılmış?" sorusuna cevap bulunabilir

İki büyük bozon yıldızı çarpıştığında, çevreleyen alanı çarpışan kara deliklerden farklı bir şekilde etkilerler ve gerçek kimliklerine dair ipuçları verirler. Gökbilimciler şimdi gelecekteki olaylarda bunlara bakacaklar. Dünyadaki karanlık madde parçacıklarını tespit etmek için laboratuvar deneyleri yapıldı ve şimdiye kadar başarılı olamadı. Artık bilim insanlarının ne aradıkları konusunda daha iyi bir fikirleri var. Bu, dedektörlerini ayarlamalarına ve yeni deneyler tasarlamalarına yardımcı olacak.

Umut şu ki, karanlık maddenin gizeminin başını kaldırmasından neredeyse bir yüzyıl sonra, bilim insanları kısa süre sonra okul çocukları "Evren neden yapılmış?" diye sorduğunda iyi bir cevaba sahip olabilirler.

Robert Matthews, İngiltere, Birmingham'daki Aston Üniversitesi'nde Misafir Bilim Profesörüdür.

Kaynak: thenationalnews

Haber Ara