Yonhap'ta yer alan habere göre, Biden dün başladığı Asya ziyaretinin ilk ayağında, Güney Kore'nin başkenti Seul'de 11 gün önce görevi devralan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
İki lider, Kuzey Kore'nin artan nükleer ve füze tehditlerine karşı daha büyük askeri tatbikatlar düzenleme ve Pyongyang'ı caydırmak için daha fazla ABD silahı konuşlandırılabileceği konusunda anlaştı.
Güney Kore ile ABD arasındaki ittifakın hiç bu kadar güçlü ve canlı olmadığını kaydeden Biden, "Başkan Yoon ve ben, caydırıcı duruşumuzu daha da pekiştirerek ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılması için çalışarak, Kuzey Kore'den kaynaklanan tehdit dahil olmak üzere bölgesel güvenliğin zorluklarıyla mücadele etmek için yakın ilişkimizi güçlendirmeyi ve birlikte çalışmayı taahhüt ettik. ABD ile Güney Kore arasındaki iş birliği tüm tehditleri birlikte göğüslemeye hazır olduğumuzu gösteriyor. diye konuştu.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeye açık olup olmadığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Biden, "Bu, (Kim'in) samimi ve ciddi olup olmadığına bağlı." dedi.
Öte yandan, Washington'un, Çin ve Kuzey Kore'ye Kovid-19 aşısı gönderme teklifinde bulunduğunu söyleyen Biden, ancak bu teklife yanıt alamadıklarını kaydetti.
Biden, Hint-Pasifik bölgesinin "özgür ve açık" kalması için 1950-1953 Kore Savaşı'na uzanan ABD ile Güney Kore arasındaki ittifakın daha da gelişmesi gerektiğini vurguladı.
Pasifik'teki demokrasiler arasında çok daha yakın iş birliğine ihtiyaç olduğuna değinen Biden, "Sadece askeri değil, ekonomik ve politik olarak açıdan da." ifadesini kullandı.
Biden, Güney Kore ziyaretinin ardından Japonya'ya geçerek ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan'ın oluşturduğu Quad İttifakı'nın 24 Mayıs'ta Tokyo'da düzenleyeceği zirve toplantısına katılacak.
Çin'in artan etkisini dengeleme arayışı
Biden'ın Asya'ya ilk ziyareti, ABD tarafından Çin'in bölgedeki artan etkisini dengelemek üzere kendisine yakın bölge ülkeleriyle ortak bölgesel platform oluşturma yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.
ABD, IPEF ile Hint-Pasifik'teki ortakları ile dijital ticaret, tedarik zinciri dayanaklılığı, altyapı, yeşil teknolojiler, vergi ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyor.
ABD ile Güney Kore, Kuzey Kore'ye karşı askeri tatbikatları genişletecek
Beyaz Saray, Asya ziyaretinin ilk durağı Güney Kore'de bulunan Biden ile Yoon arasındaki ikili görüşmelere ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
İki lider, Güney Kore ile ABD arasındaki savunma ortaklığına yönelik karşılıklı taahhütlerini yineledi.
Biden, ABD'nin nükleer, konvansiyonel ve füze savunması dahil bütün ABD savunma yeteneklerini kullanarak Güney Kore'ye genişletilmiş caydırıcılık taahhüdü verdi.
Biden ve Yoon, ayrıca, yüksek düzeyli Genişletilmiş Caydırma Stratejisi ve Danışma Grubunu en erken tarihte yeniden etkinleştirmeyi kabul ettiğini bildirdi.
Kuzey Kore'ye karşı ortaklık
Her iki lider de Kuzey Kore'den kaynaklanan tehdit nedeniyle Kore Yarımadası'nda ve çevresinde ortak askeri tatbikatların ve eğitimin kapsamını genişletmek için görüşmelere başlamayı kabul etti.
Biden ve Yoon, Kuzey Kore'nin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri karşısında caydırıcılığı güçlendirmek için bölgeye gerektiği durumda ABD'nin stratejik askeri varlıklarını konuşlandırma konusunda anlaşma sağladı.
Ayrıca, ABD ile Güney Kore, devlet destekli siber saldırılar dahil Kuzey Kore'den gelen bir dizi siber tehdide karşı koymak için iş birliğini önemli ölçüde genişletme kararı aldı.
Kore Yarımadası'nın tamamen nükleer silahlardan arındırılması konusundaki ortak hedeflerini yineleyen iki lider, Kuzey Kore'nin nükleer programının sadece Kore Yarımadası'nda değil, aynı zamanda Asya'nın geri kalanında ve dünyada barış ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğu görüşünü paylaştı.
Açıklamada, Yoon ve Biden'ın, Kuzey Kore'ye müzakerelere geri dönmesi yönünde çağrıda bulunduğu kaydedildi.
Ekonomik ve teknolojik ortaklık
İki lider, ülkelerinin refahı, ortak güvenliği ve çıkarlarını korumak için ekonomik ve enerji güvenliği konusunda iş birliğini derinleştirmenin önemine değindi.
Özelikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının ardından enerji güvenliğinin öneminin arttığı belirtilirken, iki lider, enerji tedarik zincirlerini güvence altına almak için ortak iş birliğini güçlendirmek için çalışacaklarını teyit etti.
Yoon ve Biden'ın uluslararası düzeni istikrarsızlaştıran veya tehdit eden tüm faaliyetlere karşı çıktığı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını kınama konusunda uluslararası toplumun yanında oldukları belirtildi.
İki liderin ayrıca ASEAN'a yönelik güçlü destek verdiği, sürdürülebilir kalkınmayı, enerji güvenliğini ve altyapı da dahil olmak şeffaf yatırımı teşvik etmek için Güneydoğu Asya ve Pasifik Ada Ülkeleri ile iş birliğini artırmayı taahhüt ettiği kaydedildi.
Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunmasının Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve refahın temel bir unsuru olduğu konusunda ortak fikirde olan Biden ve Yoon, Myanmar'daki askeri yönetimin sivillere yönelik "vahşi" saldırılarını da kararlılıkla kınadı.