Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Berlin'in Türkiye'ye silah satmama kararı 'Leopard'ı da etkileyecek

Almanya'nın Türkiye'ye yönelik 'silah satışını durdurma kararı', Türkiye'nin Almanya'dan satın aldığı Leopard tanklarının yedek parça ve savunma sistemleri temininde de sorun yaratabilir.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-13 14:49:33

Berlin'in Türkiye'ye silah satmama kararı 'Leopard'ı da etkileyecek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Alman Handelsblatt gazetesine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye silah satışının bekletildiği yönündeki açıklamasının ardından Merkel, "Silah satışını tamamen yasaklamaya karşıyım" dedi. Açıklama sonrasında gözler Türkiye-Almanya arasındaki alış-verişe çevrildi.

TÜRKİYE ALMANYA'DAN NE ALIYOR?

Hürriyet'ten Uğur Ergan ve Ali Varlı'nın haberine göre Türkiye'nin Almanya'dan tank, savaş uçağı, füze gibi büyük boyutlu silah alımı bulunmuyor. İç ve dış güvenlikte görev yapan özel birliklerin kullandığı hafif makineli silahların bir kesimi yerli üretimden sağlansa da, önemli bir kesimi Almanya'dan temin ediliyor. Kara Kuvvetleri'nde piyade, Hava Kuvvetleri Muharebe Arama Kurtarma Timleri (MAK) ile doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler) Alman silah üreticisi Heckler-Koch'un ürettiği saldırı amaçlı hafif makineli silah HK'ların değişik türlerini kullanıyor. Yine Heckler-Koch yapımı UMP'ler (Universal Maschinen-Pistole) ile MP7A1'ler de polis ve jandarma özel harekâtın tercih ettiği silahlar listesinde bulunuyor. Silahlarla birlikte mühimmatın önemli bir bölümünün de Almanya'dan alındığı belirtiliyor.

LEOPARD'LARDA YEDEK PARÇA SORUNU

Türkiye'nin Suriye'de Fırat Kalkanı Harekâtı'nda kullandığı ve IŞİD'in saldırıları sonrası yara alan ana muharebe tanklarından Leopard'lar için istenen yedek parçalar ile tank savunma sistemlerinin de Almanya'nın bu son kararından sonra temin edilmesinde sıkıntı yaşanabileceği öne sürülüyor.

BERLİN'İN KARARI TÜRKİYE'YE SIKINTI YAŞATIR MI?

Habere göre Gabriel'in açıklamasından sonra hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hem de emniyet güçlerinin ihtiyaç duyduğu silahlarda çok büyük boyutlarda olmasa da sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor.

DAHA ÖNCE 11 ENGELLEME

Almanya'nın Türkiye'nin silah talebini askıya alması yeni bir olay değil. Geçen mart ayında da muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Jan van Aken'in soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği yanıtla, Alman hükümetinin Kasım 2016'dan bu yana 11 kez Türkiye'ye silah sevkiyatına onay vermediği ortaya çıkmıştı. Almanya'nın, “Türk hükümetinin bu silahları ülke içerisinde baskı unsuru olarak kullanmasından endişe ettiği ve Türkiye'deki insan haklarının gerilemesi gerekçesiyle sevkiyata izin vermediği” açıklanmıştı.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

723639

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara