Hollanda merkezli ‘Free Press Unlimited (FPU)' (Sınırsız Medya Özgürlüğü) isimli kuruluş, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsız Kürdistan referandumu süresi boyunca Türkiye'de 86 farklı dernek-vakıfla işbirliği yaparak, İstanbul'da 3 kişilik bir ekiple haziran ayı başında kamuoyu oluşturma faaliyetlerine başladığı iddia edildi.
Yeni Şafak'ın haberine göre FPU, önceden belirlenen isimlerle görüşerek projeler için teklifler topladı. Kampanya sürecinde etkili olmak amacıyla Facebook ve Twitter grupları kurma çalışması başlatarak, bu yolda İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Ankara'da pek çok isimle bağlantıya geçti.
İLK DESTEK KAVALA'DAN
Saha elemanları ve sosyal medya konusunda FPU'ya ilk destek, Osman Kavala'ya ait Anadolu Kültür A.Ş.'den geldi.
MANİPÜLASYON ÇALIŞMASI YAPTILAR
Önce, “Türkiye Barzani'yi desteklemeli” tezinin işlendiğinin iddia edildiği haberde, Ankara'nın referandum karşıtı söylemin dozunu artırmasıyla birlikte bu çalışmanın taktik değiştirdiği ve “Türkiye'nin tepkisi taktiksel. Aslında Erbil ile Ankara arasında gizli anlaşma var...” algısı oluşturmaya çalıştığı belirtildi. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kürtçe yayın yapan 140'tan fazla kuruluşun, şu konu başlıklarını işlediği aktarıldı:
- “Barzani bölgedeki Sünnilerin temsilcisi. Şii Kerkük ve diğer beldelerde ise Haşdi Şabi güçleri katliam ve işgal faaliyeti yürütüyor”
- “Peşmerge ve PKK'nın DEAŞ'a karşı verilen mücadelede öncü olduğu”
- “Türkiye'nin DEAŞ'ı desteklediği”
- “TSK envanterinde PKK'ya karşı kullanılan insansız hava araçlarının sivilleri vurduğu”
"PROPAGANDA YAPMAMIZI İSTEDİLER"
Gazete haberinde kampanya süresi boyunca FPU'nun taşrada görevlendirdiği bir isim ile konuştuğunu, kimliğinin açıklanmasını istemeyen ismin, "Free Unlimited ile temmuz ayı başından itibaren çalıştıklarını, toplantılarına Irak, Suriye ve Türkiye'den birçok ismin katıldığını, şahıslardan ve internet üzerinden 1000 ya da 1500'er dolar ödeme aldıklarını, bazı yazarlara da 70-80 bin dolar gibi aylık ödenekler tahsis edildiğini" söylediği aktarıldı. Söz konusu kaynak, “Süreç boyunca bazı konu başlıkları etrafında propaganda ve yayın yapmamız istendi” diye konuştu. Kendi ulaştığı bilgi dahilinde 86 kurumun ve şahsın bu süreçte yer aldığını belirten kaynak, sürecin Suriye ve Irak ayağında ise 140'dan fazla medya kuruluşunun aynı merkez tarafından yönetildiği bilgisini verdi.
O KURULUŞLARDAN BİRİ DANİMARKALI
Gazete, söz konusu kuruluşlardan birinin Danimarka merkezli ‘Media Support' adlı kurum olduğunu yazdı. Buna göre Media Support, 2015'teki "hendek" vakalarının ardından Türkiye'ye gönderdikleri 5 elemanını çeken kurum, ayırdığı 2 milyon dolardan fazla bütçeyi 4 ay boyunca terör propagandası için harcadı. Aynı kurumun CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) iddiası için de propaganda yaptığı yazıldı.