Dolar

32,2741

Euro

34,7826

Altın

2.407,62

Bist

10.275,32

Barzani: Bağdat'ı bekleyemeyiz, referandum yapılacak

Erbil’de bağımsızlık referandumunun ertelenmesinin Kürtlerin çıkarına olmadığını ve Bağdat'ın beklenmesinin 'tehlike' içeridiğini belirten Barzani, “Referandum ertelenmeyecek” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-22 18:26:05

Barzani: Bağdat'ı bekleyemeyiz, referandum yapılacak

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani 'bağımsızlık referandurumu'na ilişkin bugün başkent Erbil'de Keldani, Asuri, Kakai, Türkmen grupların temsilcileri, Eylül Devrimi Peşmergeleri ve emekli Peşmergelerle biraraya geldi. 

Barzani yaptığı konuşmada “Referandum kararı çok cesurca bir karar. Bağdat'ı bekleyip referandumu yapmamamız çok tehlikeli. Kürtler, Irak'la olan bu tedirginlikten kendisini kurtarmalı” dedi. Kürtlerin yeni bir sayfa açmak için Irak ile ortaklık kararı aldığını hatırlatan Barzani, “Ancak maalesef Bağdat'ta yönetim zihniyeti hiçbir şekilde değişmedi. Gelecekte de bizim, Saddam Hüseyin'in dönemine ait yeşil hatta geri dönmemizi isteyeceklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Her iki tarafın rahat etmesi için, Bağdat'la karşılıklı anlayış içinde meseleleri çözmeyi arzu ettiklerini dile getiren Barzani, “Irak Anayasası, ayrılma kararını verme hakkını tanıyor” dedi.

Başkan Barzani, “Bağdat, varolan parasıyla ateş ve demir alıp, Kürtlere karşı kullandı. Peşmerge için silah ve para sağlanması konusunda aramızda anlaşma vardı ancak ne bir mermi ne de bir dinar verdiler. Bağdat'la hiçbir tecrübe başarılı olmadı” şeklinde konuştu.

TÜRKMENLERE MESAJ

“Kürdistan'da bütün kesimler için bir devleti talep ediyoruz. Kürdistan devleti derken, Kürdistan'daki bütün kesimler için bir devleti demek istiyoruz. Kürdistan devletinin anayasasının yazımına bütün uluslar katılacak. Diğer ulusların korunması için her şeyi yapacağız.”

Referandumun IŞİD'e karşı savaşı etkilemeyeceğini söyleyen Barzani, “Kürtler bölgede barış faktördür ve dökülen kanın karşılığı olmalı” ifadelerini kullandı.

"ADAY OLMAYACAĞIM"

Başkanlık seçimlerine değinen Kürdistan Bölgesi Başkanı, “Ben bir daha aday olmayacağım. Hayatımın en büyük yanlışı Kürdistan Bölgesi'nin başkanı olmamdı. Öyle bir sistem getirilmeli ki birinin gelip başkasının gitmesiyle halk zarar görmemeli” diye belirtti.

 

Haber Ara