Dolar

32,2124

Euro

34,8394

Altın

2.412,90

Bist

10.792,53

Bangladeş'te 'yüzen okul' sezonu açıldı

Bangladeşte Muson yağışlarının başlamasıyla sular altında kalan bölgelerdeki çocukların eğitimine yüzen okullarla devam ediliyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 12:38:45

Bangladeş'te 'yüzen okul' sezonu açıldı


Bangladeş'in kuzey kesiminde yaklaşık 20 tane yüzen okul, sezonluk eğitim hayatına başladı. Bangladeş'in yaklaşık üçte birlik kısmı deniz seviyesinden 1 metre yükseklikte bulunuyor. Haziran ve Ekim ayları arasındaki Muson yağmurları döneminde ise bu bölgeler su altında kalıyor. Yüzen okullar her durumda eğitimi mümkün kılıyor.

Şu an hali hazırda 20 yüzen okula ek olarak 10 yüzen kütüphane ve 7 tane de yetişkinler için eğitim veren tekne okul, muson sezonunun başlamasıyla, eğitimlerine başladı.

banglades

Digitaltolks.org'dan yer alan habere göre, Bu tür zorluklarla Bangladeş'in Kuzey batısında yetişen Mohammed Rezwan, yıllar boyunca birçok doğa olayının yarattığı felaketlere tanık olmuş. Ailesinin imkanları olduğu için okula gitmeyi başarabilen Rezwan, arkadaşlarının ya da akrabalarının bu kadar şanslı olmadığını ve orta okul seviyesinde eğitimlerine son verdiklerini de görmüş.

Bu durumu kabul etmenin kendisi için oldukça zor olduğunu belirten Rezwan, doğup büyüdüğü bu bölgeler için bir şeyler yapmak için yola koyulmuş.

mucit



Tek kişilik bir girişim kuran Rezwan şu an bir mimar ve kendisinin de yetişmiş olduğu bu bölgedeki çocuklar için eğitim imkanı sunmak için çalışıyor.

Rezwan'ın fikri, selden etkilenmeyen yüzen bir okul yapmak. Bu nedenle de su üstünde yüzebilen yapılar yaparak bir okul oluşturmayı düşünüyordu. Okuldan mezun olduğunda cebindeki 500 dolar ve bir laptop ile bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlamış.

Mimarın amacı, okula ulaşım sağlayamayan ailelerin ayağına okulu götürmekti ve bu nedenle de yüzen okullara ihtiyacı vardı. İlk 4 yıl boyunca ilk, okul botunu inşaa etmeye çalışan Rezwan, uluslararası ve yerel destekçilerin ilgisini çekmiş. Yüzlerce kuruma e-posta ile ulaşan Rezwan, Global Fund For Children'dan 3.000 dolarlık yardım almış, ilk okulunu test etmek için hazırlayabilmiş.

Pojenin ismi “Shidhulai Swanirvar Sangstha“. Shindhulai'nin ilk okul botunu yaparken, bölgedeki ağaçları, bölgedeki üreticilerden metalleri tedarik etmiş ve 16 metrelik botun yapımı için de bölgedeki köylüleri işe almış. Botun tavanı dahi su geçirmeyecek malzemelerden hazırlanmış.

Bölgedeki çocukların çoğu gündüz farklı işlerde çalıştığı için Rezwan, akşam üstleri eğitim imkanı sunabilmek için botun üstüne güneş enerjisi panelleri takarak, elektrik üretmeye de başlamış.

okkkuul

Yüzen okul, deniz taksisi görevi yaparak belirlenen iskelelerden çocukları tek tek topluyor ve sonrasında son iskelede demirleyerek eğitim vermeye başlanıyor. 30 ya da daha fazla öğrenci bir botta eğitim görebiliyor. Öğrenciler temel eğitimlerin yanı sıra yüzlerce kitaba ve bir laptop ile internete erişim de sağlayabiliyor.

Global Fund For Children'dan tohum yatırımlar almaya devam eden Rezwan, Levi Strauss Foundation'dan 100 bin dolar, Bill and Melinda Gates Foundation'dan da 1 milyon dolarlık yatırım alarak bu projeyi daha da büyütme fırsatı buldu.

Yüzen okulların sayısı arttıkça, yetişkinler de burada eğitim almaya başladı. Botların alt bölümde çocuklar kütüphanede çalışırken, üst katta yetişkinler misafir bilimadamlarından tarım teknolojileri hakkında eğitim alabiliyorlar. Yetişkinlere, sel bölgelerinde nasıl tarım yapılacağı ve ürünlerinin nasıl korunabileceğine dair bilgiler veriliyor ve böylelikle ilerleyen yıllarda sel sezonu uzadığında dahi burada yaşayanların köylerini terk etmeden tarımsal faaliyetlerine devam etmeleri sağlanıyor. Video için tıklayınız

DİĞER ÜLKELER DE ÖRNEK ALDI

Proje yurtdışında da ilgi görmüş ve Filipinler, Nijerya, Gambia, Pakistan, Vietnam ve Kamboçya'da da benzer projeler hayata geçmiş.

Haber Ara