Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'BAE, Cezayir'deki 'Sisi sistemi'ni çoğaltmak istiyor'

BAE Prensi Zayed’in, Cezayir'de gerçekleştirmeyi hedeflediği tek amaçın, halkın hareketini durdurmak ve tıpkı Sisi’nin Mısır’ında olduğu gibi ‘otoriter’ bir sistem kurmak olduğu ileri sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-23 16:25:36

'BAE, Cezayir'deki 'Sisi sistemi'ni çoğaltmak istiyor'

 

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Buteflika'ya karşı başlatılan protestolar sürerken; Fransız gazeteci yazdığı bir makalede, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir'de otoriter Sisi sistemini çoğaltmak istiyor” dedi.

Tanınmış gazeteci Nicolas Baa tarafından kaleme alınan makalede; BAE'nin, Cezayir'de gerçekleştirmeyi hedeflediği tek amaç, halkın hareketini durdurmak ve tıpkı darbeci Sisi'inin Mısır'ında olduğu gibi ‘otoriter' bir sistem kurmak olduğu ileri sürüldü.
Gazeteci Nicolas Bou tarafından, Cezayir'deki ve BAE'deki etkili kişiler arasında, “BAE'nin izlediği şiddetli diplomasi” konulu bir dizi makalenin parçası olarak gazete tarafından yayınlanan finansal ilişkiler hakkında bir makaleydi.

BUTEFLİKA'NIN BAE
İLE OLAN YAKIN İLİŞKİSİ

Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ve BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed'in arasındaki güçlü ilişkiler, dünyanın en güçlü uçak filolarına sahip Emirates'in, mali zorluklar yaşayan Tunus Havayolları'na yardım ettiği 1980'lere dayanıyor
“Buteflika, BAE'nin yardımını unutmadı ve 1999'da iktidara geldiğinde BAE yöneticilerine şükranlarını sunmasına ve Abu yönetimine yakın olmasına rağmen, tüm Körfez ülkeleriyle de dostane bağını sürdürdü.
Boteflika, Katar ile ikili ilişkilerinde farklı bir yol izlerken; BAE'nin, İslami grup ve partilere karşı uyguladığı politikaların aksine, Libya ve Tunus'taki Müslüman Kardeşler ile yapılan anlaşmaları destekledi.

“Dünyadaki hava limanları kontrol etme stratejileriyle tanınan Emiratis'e, limanlar sektörü stratejik ve Cezayir istihbaratının her zaman kontrol altında olmasına rağmen, Cezayir limanını rekor sürede yönetme hakları verildiğini belirtti.

Daha sonraki bir aşamada, Cezayir rejimi, ülkedeki tütün pazarının en önemli bölümünü, BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed'e yakınlığı ile bilinen iş insanı Muhammed el Şeybaniye verdi.

Gazete kaynaklarına göre, Cezayir menşeli gaz devi "Sonatrach", 2008'de BAE'de, iki milyar dolarlık bir sermaye ile bir banka kurdu.

BAE VE AHMET SALİH ARASINDAKİ
GÜÇLÜ İLİŞKİLER DİKKAT ÇEKİYOR

Gazeteci Nicolas Baa'ya göre; Cezayir Savunma Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayed Salih, yıllık 11 milyar dolarlık silah miktarını kontrol eden BAE ile yakın ilişki içinde bulundu Yazara göre; BAE, Cezayir ulusal ordusu ile Alman Mercedes Benz grubu arasında zırhlı araçlar üretmek için yapılan bir işbirliği projesinin bir parçası.
BAE'de savunma ve özel üretim odaklı stratejik bir yatırım holdingi Tawazun grubu, Cezayir-Alman projesi kapsamında Cezayir Savunma Bakanlığı'ndaki mekanik sanayileri desteklemek için bir anlaşma imzaladı; ancak, Cezayir ordusu tarafından Alman askeri sanayii ile işbirliğinde geliştirilen stratejik seçeneklere cevap vermedi.
Bununla birlikte, Cezayir ordusunda hiçbir yüksek rütbeli subay, ülkenin stratejik çıkarlarını tehlikeye sokan cumhurbaşkanlığı emirlerini protesto etmeye cesaret edemedi.

BAE BANKALARI, CEZAYİR'DEKİ
EN ZENGİN SERVET DEPOSU

Ülkenin önde gelen zenginleri, BAE bankalarında yüz milyonlarca dolar servet biriktirdi. Örneğin Cezayir'deki "Buteflika'nın aile kasası” olarak tanımlanan ve ülkenin en zengin kişisi olan Ali Haddad'ın, BAE yönetimi ile olan yakın ilişkileri biliniyor.

Aynı durum, Cumhurbaşkanı Buteflika'nın kayınbiraderi ve Savunma Bakan Yardımcısı Ahmed Kayed Salih'in ailesine sadık olan ve BAE vergi cennetinde kök salmış kardeşler Kouninav için de geçerlidir.

Makalenin yazarı, Dubai ve Abu Dabi'deki şüpheli finansal bağları dikkati çekerek; geçen şubat ayında patlak veren protesto gösterilerinden bu yana Buteflika ailesi ve Savunma Bakan Yardımcılığı ve Genelkurmay Başkanlığını yürüten Ahmed Zayed Salih arasında güçlü bir ittifak ve yakın ilişki olduğunu söyledi.

Dış raporlara göre BAE; 2013 yazında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi kanlı bir darbe ile görevden uzaklaştıran Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye destek veren ülkelerin başında geliyor.
BAE'nin eli sadece Mısır ve Cezayir'de olmadığını belirten yazar makalesinde, Libya ve Yemen'de yaşanan çatışmalarda yüzbinlerce insanın ölümünden ve yaralanmasından da Veliaht Prens Ahmed Kayed Salih'i sorumlu tutuyor.
Arap coğrayasında otoriter rejimleri destekleyen ABD ve İsrail yanlısı BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed''in en yakın destekçilerinin, İran karşıtı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Selman, darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Körfez ülke liderleri olduğunu belirten gazeteci Nicolas Baa; protestoların başladığı ülkelerde demokratik seçimlerle iş başına gelen liderlerin değil; darbeci Sisi gibi liderlerin yönettiği ülkelerin çoğalmasını istiyor.

SON VİDEO HABER

Münbiçli Arap esnaf, PKK/YPG'yi anlattı

Haber Ara