Dolar

34,8733

Euro

36,6798

Altın

3.051,41

Bist

10.058,47

Avrupalı liderlerin açıklamaları koronavirüs konusunda paniği artırıyor

Avrupa ülkeleri liderlerinin, yeni tip koronovirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 'en kötüsünün hala gelmediğini' söylemeye devam etmesi, halkta paniğe yol açıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-18 23:04:09

Avrupalı liderlerin açıklamaları koronavirüs konusunda paniği artırıyor

Koronavirüs Avrupa'da hızla yayılmaya devam ediyor. Eafekte sayıları artarken ölü sayıları da yükseliyor. Bu kapsamda Avrupalı liderlerden gelen açıklamalar "gerçekçi" oldukları gerekçesiyle övülürken, "halkı paniğe sevk etmesi" açısından da eleştiriler alıyor.

Özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın "Evinizde kalın, kendinize iyi bakın, bir yakınınız size yardımcı olsun. Önümüzdeki süreçte sevdiklerinizi kaybedeceksiniz" açıklamaları büyük tepki çekti.

İngiltere, virüsün yayılmasına izin vermek ve önlem almamak bu kapsamda sürü bağışıklığının gelişmesine izin evrmek üzerine bir politika izleyeceğini açıklamış, sonrasında gelen büyük tepkilerle ufak da olsa önlemler almaya başlamıştı.

İşte Avrupalı liderleirn halklarını paniğe sürükleyen açıklamaları:

İSPANYA BAŞBAKANI: "EN KÖTÜ HAL HENÜZ YAŞANMADI"

Avrupa'da İtalya'nın ardından Kovid-19'dan en çok etkilenen ülke olan İspanya'nın Başbakanı Pedro Sanchez, günler sonra yapılan ilk parlamento oturumundaki konuşmasında, alınan önlemleri ve zamanlamasını savundu.

Geç kalmakla eleştirilen Sanchez, olağanüstü hal kararını "gerekliliğin kesinleşmesiyle aldıklarını", harekete geçmede zamanlamanın önemli olduğunu ifade ederek, "En kötüsü hala gelmedi. Bu, sağlık sistemi çok sayıda enfekte olmuş kişinin hastanelere kaldırılmasıyla yaşanacak" dedi.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNDEN "20 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR, BU EN İYİ SONUÇ" AÇIKLAMASI

Guardian gazetesinin elde ettiği İngiltere Halk Sağlığı Kurumunun gizli değerlendirmesine göre ise, virüsün etkileri gelecek sene bahar aylarına kadar devam edecek. Bu süreçte nüfusun yüzde 80'i hasta olacak ve en az 7,9 milyon kişinin hastanelere kaldırılması gerekecek.

İngiliz hükümetinin Baş Bilim Danışmanı Patrick Vallance da, Kovid-19'un binlerce kişinin ölmesine yol açacağını ve süreç içinde 20 bin veya daha az kişinin ölmesinin "iyi bir sonuç" olacağını söyledi.

Hükümet ölüm oranlarını aşağıya çekebilmek için yaşlılar ve hastalardan, kendilerini en az 4 ay boyunca izole etmelerini istedi. Eğer bu başarılabilir ve ölüm oranı düşürülebilirse ilk tahmin olan 277 bin can kaybı çok daha aşağılara çekilebilecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada "Bu bir nesil için en kötü krizdir. Bazı insanlar bunu mevsimsel griple karşılaştırıyor ama ne yazık ki bu doğru değil. Bu hastalık Koronavirüs bilinenden çok daha tehlikeli ve daha da yayılacak. Çok daha fazla aile sevdiklerini zamanından önce kaybedecek" ifadelerini kullanmıştı.

MERKEL'DEN "ALMAN HALKININ YÜZDE 60'INI ETKİLEYECEK" AÇIKLAMASI

Benzer açıklamalar Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den de geldi.

"Almanya'daki nüfusun yüzde 60 ila 70'inin bu virüsten etkilenebileceğini" ifade eden Merkel, "'Yaşlı insanlar ve daha önce hastalığı olan kişiler özellikle risk altında. Şimdi önemli olan, zaman kazanmaktır. Sağlık sistemimize aşırı yüklenilmemesi önemli.' diye konuştu.

HOLLANDA BAŞBAKANI: "HALKIN BÜYÜK BİR KISMI ENFEKTE OLACAK"

Hollanda Başbakanı Rutte de "Hollanda halkının büyük bir kısmının önümüzdeki süreçte enfekte olacağı bir gerçek" dedi.

Rutte, ülkede salgına karşı "kontrollü grup bağışıklığı" kazanılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, "Bağışıklık kazanan sayısı ne kadar çok olursa virüsün yaşlı ve hastalara yayılması o kadar az olur. Bu hastalığa yakalanıp iyileşenler tekrar hastalanmaz. Bu kişilerle bağışıklığı zayıfların etrafına duvar örmüş oluruz fakat bu uzun zaman alacak. Zayıfları ancak bu şekilde koruyabiliriz" ifadesini kullandı.

AÇIKLAMALAR AVRUPALILARDA PANİĞE YOL AÇIYOR

Liderler ve yetkililerin bu açıklamaları, Avrupa genelinde paniğe yol açmış durumda. İtalya, İspanya, Fransa ve Belçika, katı yasakları uygulamaya koyarak önlem alırken diğer ülkelerde ise halkın genelde sokağa çıkmadığı görülüyor.

Hiçbir kapatma kararının alınmadığı, sadece hükümetin "barlara, tiyatrolara ve gece kulüplerine gitmeyin, mümkünse evden çalışın" tavsiyesinde bulunduğu İngiltere'de bile sokaklar boş kaldı.

Halk arasındaki paniğin marketlere yansıması da devam ediyor. Temizlik ürünleri başta olmak üzere, kuru gıdalar, uzun ömürlü sütler ve unların çoğu markette bittiği ve yerine yenilerinin gelmesinin günler aldığı görülüyor. Uzun sıraların oluştuğu marketlerde, bazı ürünlere kişi başı sınırlama getirilmeye de başlandı. Ayrıca İngiltere'deki büyük market zincileri, yaşlılar ve hastalara öncelik tanıyarak açılışta sadece bu gruptakileri içeri almayı kararlaştırdı.

 

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara