Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Arjantinliler sandık başında

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimine hangi adayların gireceğini belirlemek için bugün ön seçim yapılıyor...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-10 00:49:12

Arjantinliler sandık başında

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Güney Amerika'nın ikinci büyük ekonomisine sahip Arjantin'de 25 Ekim'deki devlet başkanlığıseçimine hangi adayların gireceğini belirlemek için Arjantinliler, sandık başına gitti.

Arjantinli seçmenler, ülkedeki derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından devlet başkanlığı görevini devralan eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren "Kirchnerler dönemi"nden sonra ülkeyi 2019'a kadar yönetecek devlet başkanını seçmek için ilk adımı attı.

Neoliberal aday Macri

Buenos Aires Kent Valiliği görevini sürdüren ve işadamı kimliğiyle öne çıkan Mauricio Macri'nin devlet başkanlığı yarışında ülkedeki işverenlerin ve ana akım medyanın desteğini aldığı belirtiliyor. Macri'nin partisinde neoliberal teknokratlar, sivil toplum liderleri ve iş dünyasından siyasete giren isimlerin yoğun olması dikkati çekiyor. 

Savunduğu neoliberal politikalarla Macri'nin Peronizm karşıtı kesimin oylarını çekmeye çalıştığı belirtiliyor.

Kirchner yönetimine karşı bir başka güçlü muhalif lider olan Kongre üyesi Sergio Massa da yıllardır Peronizm'in temsilcisi olarak ülkeyi yöneten "Kirchnerler"den memnuniyetsizliğini ortaya koyarak aday adayı oldu. 2009 yılına kadar Kirchner hükümetlerinde görev alan Massa, bugün düzenlenen seçimlerde sağcı Yenilikçi Cephe'den aday adayı oldu.

Scioli öne çıkan adaylardan

Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in desteğini olan Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli, devlet başkanlığı için en önemli adaylardan biri olarak gösteriliyor.

Arjantin'in şu andaki Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, 2011'de yapılan son seçimde yüzde 54 oy ile ikinci kez seçilmişti. Bir devlet başkanının iki kez üst üste seçildikten sonra yeniden aday olamayacağına yönelik anayasa maddesi nedeniyle Kircher yeniden aday olmadı. Ancak Scioli'ye olan desteğiyle Kirchner'in ülke yönetimindeki etkisini sürdürmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Senatörler ve milletvekilleri de seçilecek

Arjantin'de her parti ya da cephenin kendi adayını ön seçimler sonucu belirlemesi gerekiyor. Bu nedenle bugünkü seçimler sonucunda hangi partilerin seçimlere hangi adaylarla gireceği belirlenecek.

25 Ekim'deki federal seçimler ve 23 eyaletin 11'inde düzenlenecek yerel seçimlerle Arjantin, devlet başkanlığının yanı sıra 8 eyaletten 24 senatör ve 23 eyaletten 130 milletvekilinin seçimi de için sandık başına gidecek.  Arjantin'deki ön seçime dair kesin sonuçların yerel saatle sabaha karşı kesinleşmesi bekleniyor.

Haber Ara