Buenos Aires Birinci Federal Mahkemesi aldığı karara göre eski cunta lideri Reynaldo Benito Bignone ve 17 eski askeri yetkili, insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle 3 yıl süren yargılama sonunda cezalandırıldı. Bignone'ye 20 yıl hapis cezası verildi.
Arjantin'in son cunta lideri Bignone, 1982'den 1983'e kadar ülkenin yönetimini elinde tutmuştu. Bignone, iki yıl önce de yine 30 fabrika işçisinin kaçırılması ve işkence edilmesinden sorumlu tutulmuş ve 23 yıl ceza almıştı. 88 yaşındaki Bignone, işlediği suçlar nedeniyle 2011 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Arjantin'de 1976 ile 1983 yılları arasında yaşanan ve Arjantin hükümetince, “Kirli Savaş” olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğü tahmin ediliyor. İnsan hakları örgütleri ise bu sayının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.
CONDOR OPERASYONU
Latin Amerika'daki sağ diktatörlüklerin 1970'li yıllarda CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu Condor Operasyonu, Arjantin, Uruguay, Brezilya, Şili, Paraguay ve Bolivya'da gerçekleştirilmişti.
Arjantin, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay'ın istihbarat şeflerinin katıldığı bir toplantıyla 1975 yılında başlatılan operasyon, daha sonra Brezilya'da uygulanmış, Ekvador ve Peru'ya kadar da uzanmıştı.
Bu ülkelerdeki ortak düşman olarak belirlenen sol muhalefetin sindirilmesini hedefleyen operasyon sürecinde ABD destekli rejimlerin, Latin Amerika çapında muhaliflerin peşine düştüğü ve öldürdüğü belirtiliyor.
Aralarında siyasiler, sivil toplum kuruluşu liderleri, öğrenciler ve entelektüellerin de bulunduğu 60 binden fazla sivilin, Condor Operasyonu sürecinde işlenen suçlar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.