ETHEM SALİH |TIMETURK
Türk Dışişleri Bakanlığı, Arap Ligi'nin Türkiye'yi hedef alan karar ve açıklamaları hakkında yaptığı açıklamada “Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 6 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen 158. toplantısı, bir kez daha ülkemize yönelik mesnetsiz iddialar içeren karar ve açıklamalara sahne olmuştur. Bu karar ve açıklamaları tümüyle reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Ancak, şaşırtıcı bir şekilde bu açıklama dışında Türk basınında Arap Ligi toplantısı hakkında herhangi bir haber ve yazı yayımlanmadı.
Toplantıda, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nı karşı açıklama yapmak durumunda bırakacak hangi kararlar alınmıştı? Toplantıda ne yaşanmıştı da bakanlık bu açıklamayı yapmıştı?
Henüz toplantının başında…
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 158'inci toplantısı 6 Eylül Salı günü başladı. Ancak toplantının henüz başında görevlinin toplantıya başkanlık etmek üzere Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş'u anons etmesi üzerine Mısır Dışişleri Bakanı SamihŞükri başkanlığındaki Mısır heyeti toplantıyı terk etti. Mısır heyetinin bu tavru toplantıda şaşkınlık uyandırdı.
“DMC Akşamı” programına telefon bağlantısıyla katılan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Şükri'nin toplantıdan ayrılışını, görev süresi biten Libya'daki Dibeybe hükümetinin bakanı olan Necla Manguş'un toplantıyı yönetmesine bağladı. Zeyd, Manguş'un toplantıyı yönetmesinin gayriresmi olarak uzun bir tartışma konusu oluşturduğunu ifade ederek görev süresi bitmiş bir hükümetin bakanının toplantıyı yönetmesinin söz konusu olamayacağını söyledi.
Ancak, dikkat çekici olan Mısır'ın “görev süresi bittiği” gerekçesiyle protesto ettiği Libya hükümeti, aynı zamanda Mısır'ın uzun yıllardır psikolojik savaş yürüttüğü hükümetti… 2013-2014 yıllarından beri Mısır, Libya'daki güç mücadelesinde Tobruk merkezli Halife Hafter-Akile Salih taraftarlarını desteklerken, Türkiye ise uluslararası tanınırlığı olan Trablus merkezli hükümetleri destekliyor. Yani toplantının başından itibaren Türkiye'ye yönelik bir tavır söz konusuydu…
Libya Yüksek Meclisi: Mısır'ın tutumu örflere aykırı!
Mısır'ın tutumu üzerine Libya Yüksek Meclisi'nden yapılan açıklamada ise Mısır'ın toplantıyı terk etmesinin Arap örflerine aykırı olduğu dile getirildi. Libya Yüksek Meclisi Başkanı Halid el-Mişri, Mısır'ın toplantıdan ayrılışından şaşkınlık yaşadığını dile getirdi. Maguş ise Arap Ligi'nin genel merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Mısır'ın toplantıdan ayrılışına saygı duyuyoruz. Ama anlaşamıyoruz, çünkü Arap Ligi tüzüğüne ve Güvenlik Meclisi kararlarına aykırı” ifadesini kullandı.
Türkiye aleyhine alınan kararlar
Arap Ligi Dışişleri Bakanları Türkiye'yi Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da "provokasyon" yapmakla suçladı ve müdahalelerine son vermesi çağrısında bulundu. Bakanlar Ankara'ya Irak, Libya ve Suriye'ye yönelik son askeri müdahalelerinin bölge genelinde güvenliği tehdit ettiği suçlamasını yöneltti. Açıklamada "Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi ile birlikte Suriye topraklarına olan saldırısı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin prensiplerine ve Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır" denildi. Bakanlar bu müdahalelerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Türk Dışişleri: Siyasi birliğin korunması için önem taşıyor
Ardından Türk Dışişleri Bakanlığı ise toplantıda alınan kararlara sert tepki gösterdi. “Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 6 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen 158. toplantısı, bir kez daha ülkemize yönelik mesnetsiz iddialar içeren karar ve açıklamalara sahne olmuştur. Bu karar ve açıklamaları tümüyle reddediyoruz” denilen açıklamada şu satırlara yer verildi:
Dar görüşlü ve kısa vadeli bazı münferit çıkarların tesiri altında alınan bu kararlar Arap Ligi'ni, bölgesel sorunların çözümüne somut, yapıcı ve sürdürülebilir katkı sağlama imkânından mahrum bırakmaktadır.Bazı tarafların önyargılı yaklaşımları ne olursa olsun, Türkiye milli güvenliğine ve çıkarlarına yönelik terör tehditleriyle mücadeleye, uluslararası hukukun ilke ve normları çerçevesinde devam edecektir.
Türkiye'nin ayrılıkçı terörizme karşı yürüttüğü mücadele, bölge ülkelerinin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması bakımından da kritik önem taşımaktadır.Türkiye, bölgede istikrar ve refahın tesisini ortak hedef olarak benimseyen tüm Arap Ligi üyesi ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha yinelemektedir.