Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Arakan'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Myanmar ordusunun, ekim ayında Arakan eyaletinde (Rakhine) sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından başlattığı operasyonların sona erdiği bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-16 14:20:05

Arakan'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

AA'nın haberine göre Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Thaung Tun tarafından yapılan açıklamada, Arakan'da istikrar sağlandığı için operasyonlara son verildiği belirtildi.

Yangon kentinde dün Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve uluslararası diplomatlarla bir araya gelen Thaung Tun, "Ordunun operasyonları bitti. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Asayişin muhafazası için polis varlığı yeterli olacak" ifadelerini kullandı.

Aşırı güç kullanımının, temel insan haklarının ihlalinin ve suçun herhangi bir bahanesi olamayacağına işaret eden Thaung Tun, suistimallerin kesin kanıtının ortaya çıkarılması halinde harekete geçileceğinin gösterildiğini savundu.

NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı Danışmanı Bilgilendirme Ofisinden aralık ayında yapılan açıklamada, Arakan'da 9 Ekim'den bu yana uygulanan geceleri sokağa çıkma yasağının iki ay daha uzatıldığı duyurulmuştu.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırılarla ilgili 600 kişi gözaltına alınmıştı. Saldırıların ardından Myanmar ordusu, bölgede güvenlik operasyonları başlatmıştı. Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana yaklaşık 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü, çok sayıda kadına tecavüz edildiğini ve köylerin yakıldığını belirtmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin 3 Şubat'ta yayımladığı rapora göre de Myanmar güvenlik güçleri, bölgede yürüttükleri operasyonlarda, toplu tecavüz, adam kaçırma, yargısız infaz, yağmalama, darp gibi çok sayıda insanlığa karşı suç işledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Myanmar'da yaşanan insan hakları ihlallerine dair geçen hafta yayınladığı raporda, aralarında 13 yaşındakilerin de bulunduğu genç kızlarla kadınların sistematik cinsel saldırılara maruz kaldığını gözler önüne seren tanıklıklara yer vermişti.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları oluşturuyor. Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, yüz binlerce Müslüman bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

 

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara