Dolar

32,3652

Euro

34,6916

Altın

2.396,62

Bist

10.174,27

Arabistan’a stratejik ortak: İsrail

Suudi Arabistan Perim Adası’nı ele geçirmek istiyor. Arabistan’ın adadaki ısrarının arkasında İsrail’in olduğu iddia ediliyor. İsrail'in bu hamlesinin arkasında 1973 yılındaki bunalım olduğu yorumları yapılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-18 16:34:09

Arabistan’a stratejik ortak: İsrail

TİMETÜRK I MELAHAT KEMAL

Süveyş Kanalı ile Hürmüz Boğazı'nı birbirine bağlayan Perim adası stratejik bir öneme sahiptir. Buna ek olarak Kızıldeniz, Umman Denizi ve Basra Körfezi bu adanın üzerinden Hint Okyanusu'na bağlanır. Bu adanın stratejik önemi Avrupa'dan İspanya ve Kuzey Afrika'dan Fas'ı birbirine bağlayan Cebelitarık Boğazı'na benzer. Perim adası bulunduğu konum itibarıyka doğu ile batı arasında bir bağlantı noktası oluşturur. Dağlık bir coğrafi yapıya sahip olan ada, askeri üs olarak kullanılmaya oldukça elverişlidir.

Yemen ve Suudi Arabistan için önemli bir yere sahip olan ada ayrıca Mısır, Basra Körfezi ve Afrika Boynuzu ülkeleri için de oldukça önemlidir. Suudi Arabistan Yemen harekatına başladığı günden itibaren Perim adasını ele geçirmeyi planlıyor.

Perim adası dünya deniz ticaretinin merkezinde bulunan Babel Mendeb Boğazı'nda yer alması da ayrıca önemlidir. Dünya petrolünün %45'i Babel Mendeb'den geçerken %55'i Süveyş Kanalından geçmektedir.

Perim adası sadece stratejik açıdan değil askeri açıdan da oldukça önemlidir. 1973'teki Arab-İsrail savaşında Babel Mendeb Boğazı'nı kapatmış ve bunun İsrail'e bedeli çok ağır olmuştur.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Suudi Arabistan Perim Adası'nı ele geçirmek istiyor. Arabistan'ın adadaki ısrarının arkasında İsrail'in olduğu iddia ediliyor. İsmi açıklanmayan bir kaynak Suudi askeri temsilcileri ile İsrail askerleri daha yakın bir işbirliği yürütmek için Perim Adası'nın hemen karşısındaki ülkede, Cibute'de buluştu. Her iki taraf da Cibuti'de ortak bir operasyon odası kurulmasına karar verdi. Buradan yürütülen operasyonların amacı Perim adasını elde ederek Babel Mendeb Boğazı'nın kontrolünü ele geçirmektir.
Suudi Arabistan ve İsrail'i ortak paydada buluşturan şey ise İran'a olan düşmanlıkları. İsrail Mayıs ayında Suudi Arabistan'ın Yemen'de İran destekli Şii Husilere karşı yürüttüğü saldıralara destek vereceğini açıkladı. 31 Mayıs'ta Suudi Arabistan'ın Yemen'deki büyükelçilik binasında İsrail silahlarının bulunuduğuna dair haberler yayımlandı.

Geçtiğimiz hafta Arap basınında Suudi Arabistan'ın Babel Mendeb'deki askeri operasyonlarda Arap koalisyon güçlerine destek sağlamak amacıyla Cibuti'de askeri deniz üssü kurduğu haberleri yer aldı. Cibuti'nin Riyad'daki büyükelçisi “Suudi Arabistan ve Arap koalisyonundaki diğer ülkelerin emrindeyiz. Bu sayede Yemen'de kanunu yeniden hakim kılacağız. Yemen'i Husilerden ve Saleh'in güçlerinden kurtaracağız” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan ve Cibuti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Cibuti devlet başjanı İsmail Guelleh'in önümüzdeki haftalarda Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştireceği aktarılan haberler arasında.

Haber Ara