Ankara'dan, ABD'ye yalanlama geldi. ABD merkezli Bloomberg haber kanalına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey'nin ‘Türkiye ile omurgasını YPG'nin teşkil ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında ‘güvenli bölge' konusunda genel bir anlaşma olduğunu' söylemesinin ardından, Ankara'dan itiraz geldi. Bir yetkili, 'YPG ile doğrudan bir görüşme yapılmadığını' söyledi.
“DOĞRUDAN TEMAS YOK”
Bloomberg'e isim vermeden konuşan üst düzey bir Türk güvenlik yetkilisi, Türkiye'nin YPG ile ‘doğrudan müzakere yürüttüğü veya temas kurduğu' iddialarını reddetti.
Yetkili, Türkiye'nin ABD'den taleplerini de şöyle sıraladı: YPG'nin sınırın en az 30-40 kilometre güneyine çekilmesi, IŞİD'le mücadele YPG'ye verilen ağır silahların toplanması ve ‘güvenli bölge'nin Türkiye'nin kontrolüne verilmesi.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey geçen hafta Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan ‘güvenli bölge' konusunda Türkiye ile DSG arasında genel bir anlaşma olduğunu söylemişti.
ABD'li temsilcisi, anlaşılamayan konuları ise YPG'nin ne kadar geri çekileceği, IŞİD'le mücadeleden geriye kalan Amerikan silahlarına ne olacağı ve güvenli bölgenin nasıl yönetileceği olduğunu eklemişti.
‘GÜVENLİ BÖLGE' TARTIŞMASI
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna olası operasyonu gündemdeyken ABD, “Kürtlerin korunması” garantisi istediğini açıkça dile getirmiş, bunun için de bir ‘Güvenli bölge' önermişti. Trump bölgede 32 kilometrelik bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını belirtmişti.
Ocak ayında ABD Başkanı Donald Trump Suriye'de Kürtleri vurması durumunda Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını söylerken, Kürtlere de “Türkiye'yi provoke etmeyin” diye seslenmişti.
Sene başında Washington-Ankara arasında karşılıklı tartışmalar artsa da ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Türkiye ile “anlaşmaya yakın olunduğunu” söylemişti.
“Erdoğan, birlikte savaştığımız dostların korunacağı yönünde Trump'a teminat verdi” diyen Pompeo, 13 Ocak'ta da Suriye'de Kürtlerin korunması için Türkiye ile bir anlaşmaya varılması konusunda “iyimser olduğunu” yinelemişti.
Ankara ise bu açıklamalara karşın hep “Trump'ın sözünün esas olduğunu” belirtmişti.