Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ankara, Alman vekillere Konya için izin verdi mi?

Ankara'nın NATO'nun devreye girmesi sonucu Alman heyete Konya için izin verdiği iddia edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-08 15:07:01

Ankara, Alman vekillere Konya için izin verdi mi?

Alman kamu televizyonu ARD, Türk hükümetinin, NATO'nun daveti üzerine Federal Meclis Savunma Komisyonu heyetinin Konya'daki NATO askeri üssünü ziyaret etme izni verdiğini duyurdu. DW Türkçe'nin haberine göre NATO'nun daveti üzerine Alman vekillerden oluşan heyetin, NATO Genel sekreteri Rose Gottemoeller'in liderliğinde AWACS misyonu kapsamında üste konuşlu Alman askerlerini 8 Eylül'de ziyaret edebilecekleri belirtildi.

Önerinin, NATO Genel Sekreteri Rose Gottemoeller tarafından yapıldığı ve söz konusu davete yönelik belgenin pazartesi günü Berlin'e gönderildiği bilgisi verildi.

Federal Hükümet Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich de bugün yaptığı açıklamada, ziyaretin NATO liderliğinde yapılması önerisinin NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Gottemoeller tarafından yapıldığını ifade etti.

Hellmich, "Bu, ziyaret izninin NATO üyeleri arasında tartışılamaz bir hak olduğunu net şekilde ortaya koymak adına önemli bir adım" şeklinde konuştu.

Reuters de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Federal Meclis Savunma Komisyonu başkanına gönderdiği mektupta, NATO'nun, 8 Eylül'de Konya askeri hava üssüne bir gezi yapılmasını önerdiği ve Türkiye'nin bu öneriyi kabul ettiğini belirttiğini duyurdu. Gabriel'in mektubunda, "Türk Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) bu öneriyi kabul etti" dediği bildiriliyor.

Federal Meclis Savunma Komisyonu heyetinin en fazla 7 kişiden oluşabileceği de belirtildi. Türk hükümeti Alman vekillerin Konya'daki üssü ziyaret etme izni vermemişti.

Der Spiegel dergisi Ankara'nın Alman vekillere Konya'daki NATO üssünü ziyaret izni vermemesinin nedeninin PKK destekçiliği ile tanınan Sol Parti milletvekili Alexander Neu olduğuna yer vermişti. Der Spiegel'in Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyaretinin, Neu'un PKK ile ilişkili olduğu gerekçesiyle Türk tarafınca reddedildiği iddia edilmişti.

Alman hükümeti ise ziyarete izin çıkmamasını Ankara ile Berlin arasındaki siyasi ilişkilerdeki gerginlikle gerekçelendirmişti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Eylül 2016'da Alman haber ajansı dpa'ya verdiği demeçte "Sol Parti milletvekilleriyle ilgili olarak Türk Dışişleri Bakanlığı'nın beklenen ziyaretçi listesinde PKK'yı aktif olarak destekleyenler olup olmadığı konusunda son derece titiz bir inceleme yapacağını varsayıyorum" diye konuşmuştu.

Haber Ara