Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Amerika gittiği her yere kan, gözyaşı ve kilise götürüyor

Başta Irak olmak üzere birçok ülkeleye 'askeri müdahalelerde' bulunan ABD'nin en önemli gerekçesi 'demokrasi' getirmekti. Fakat Washington'un götürdüğü şeyler; kan, gözyaşı, kilise ve terör örgütleri oldu...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-13 12:19:08

Amerika gittiği her yere kan, gözyaşı ve kilise götürüyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Dünyanın hemen hemen her yerinde askeri olarak varlık gösteren ABD'nin; özellikle Müslüman ülkelerdeki askeri üslerinde kilise sayısını artırdığı belirtiliyor.

Yeni Akit'ten Çınar Demir'in haberine göre Irak, Katar, Afganistan ve Türkiye'deki üslerinde kalıcı kilise sayısını artıran ABD'nin bu hamlesi misyonerlik faaliyetlerine hız kazandırmak olduğu düşünülüyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİ

ABD ordusunun bulunduğu bölgede savaş, kaos ve sivil ölümlerin arttığı bilinirken, Washington'un ağırlığını kaybettiği, çekildiği veya başka bir "stratejik hedefe" yönelirken ihmal ettiği bölgelerdeki boşlukları ise terö örgütleirnin doldurduğu gözleniyor. Bu duruma verilebilecek en net örneğin ise Suriye ve Irak'ta alan kazanan PYD ve IŞİD olduğu söyleniyor. Yine bu ülkelerde irili ufaklı birçok örgütün kendisine alan bulduğu biliniyor.

SİVİL KAYIPLAR

- 2015-2015 Irak ve Suriye'deki sivil kayıplar:

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2015 yılının Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada Irak ve Suriye'de 2014'ten bu yana yapılan IŞİD'e yönelik hava saldırılarında 352 sivilin öldüğünü doğrulamıştı.

- 2015 Mart'ındak Musul saldırısı:

2015'in Mart ayında ise Musul'da ABD uçaklarının bombardımanı sonrası en az 200 sivilin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Pentagon ise bu saldırıyı kendilerinin yaptığını "16-23 Mart'taki bombardıman verilerinin ön incelemesi gösteriyor ki Koalisyon, Irak Güvenlik Güçleri'nin talebi üzerine 17 Mart'ta Musul'un batısında sivil ölümlerinin yaşandığı noktayla uyuşan bir lokasyonu vurdu" sözleri ile açıklamıştı.

Mart ayının sonunda ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Stephen Townsend, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) video konferans ile bağlanarak gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve iddialara yanıt vermişti. Korgeneral'in bu toplantıda kullandığı ifadeler ise büyük tepki çekmişti. Townsend, "IŞİD'in sivilleri öldürdüğü bir ortamda basının, ABD saldırılarında ölen sivillerle bu kadar ilgileniyor olmasını hayretle karşıladığını" demiş ve bir gazetecinin "ABD ordusu ile IŞİD'i mı karşılaştırıyorsunuz?" sorusuna “Emin olduğumuz şey o bölgede hava saldırısı düzenlediğimiz, ancak hangi saldırıların bu sivil kayıplarına neden olduğundan emin değiliz. Biz ve ortaklarımız olan Irak güvenlik güçleri değil, asıl IŞİD çok fazla insanın acı çekmesine yol açıyor” cevabını vermişti.

- Suriye'deki sivil katliamı:

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) yayınladığı bir raporda 2017'nin ocak-ekim döneminde sahadaki aktörlerden hangisinin daha çok sivil öldürdüğünü açıkladı. Raporda, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun geçen ay Rakka ilinde işlediği 9 katliamda, 37'si çocuk, 25'i kadın en az 104 sivil can verdiği ifade edildi. (Diğer rakamlar için TIKLAYINIZ)

AFRİKA

İngiltere ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinin faaliyetlerini yürüttüğü Afrika'da ise ABD de yoğun şekilde varlık gösteriyor. Söz konusu ülkelere bağlı 'İnsan Hakları Kuruluşları' ile STK'ların misyonerlik faaliyetleri yürüttüğü; kilise atığı ve hali hazırda açık olan kiliseler ile köy ve kırsallardaki Hristiyan nüfusa ekonomik destek verdikleri biliniyor.

Haber Ara