Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Amerika'dan Rusya'ya 'iç işlerimize karışma' ve Kırım uyarısı

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u arayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nın, Rusya'yı 'ABD'nin iç meselelerine müdahale' ve 'Kırım' konusunda uyardığı bildirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-31 09:28:01

Amerika'dan Rusya'ya 'iç işlerimize karışma' ve Kırım uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, yemin edip göreve geldikten sonra, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ilk telefon konuşmasını bugün gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmeye ilişkin açıklamasında, Pompeo'nun Lavrov'la görüşmesinde Suriye ve Ukrayna konularının ele alındığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada Pompeo'nun Lavrov'a ABD'nin Moskova ile ilişkileri geliştirmek istediğini bildirdiğini "Ancak bunun, Rusya'nın, ABD 'nin iç meselelerine karışmak da dahil olmak üzere kaygılarımızı gidermek için somut adımlar atmaya hazır olduğunu göstermesini gerektiğini" ifade etti.

Lavrov'a, Moskova'nın gerginlikleri çözmeyi istiyorsa,  "ABD iç meselelerine" müdahalesini durdurması gerektiğini söylediğini aktaran Bakanlık açıklamasında, ABD'nin, Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki müdahalesini ve 2014'te Kırım Yarımadası'nın ilhak edilmesini tekrar tekrar kınadığını ifade edildi.

Pompeo'nun Lavrov'u araması, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in Rusya'nın Ukrayna'daki "çirkin eylemlerini" kınayıp, Kırım'ın kontrolünü Kiev'e devretmesini istediği BM Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Büyükelçi Haley konuşmasında, "Rusya, Ukrayna'daki çirkin eylemlerini sona erdirene kadar, ABD'nin pozisyonu değişmeyecek. Rusya'nın doğudaki Ukrayna'ya karışmasını ve onun Kırım'daki sözde ilhakını kınıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Bu arada, eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı olan olan Pompeo, Senato Dış İlişkiler Komitesi önünde atamasının onayıyla ilgili oturumda soruları cevap verirken, ABD istihbaratının "Rusya'nın 2016 ABD seçimlerini Başkan Donald Trump lehine değiştirmeye çalıştığı" yönündeki değerlendirmeyi doğrularken, "Rus müdahalesinin seçim sonuçları üzerinde bir etkisi olduğu"nu reddetti.

 

Haber Ara