Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanya ile bir kez daha 'yeni kriz dönemi' mi?

Almanya'da yayımlanan Bild gazetesine konuşan AB Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komiseri Günther Oettinger, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye 2020 yılına kadar Türkiye'ye ödemeyi planladığı 4.3 milyar dolarlık üyeliğe hazırlık yardımını ödeyeceğini düşünmediğini belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-08 11:03:50

Almanya ile bir kez daha 'yeni kriz dönemi' mi?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, Türkiye'deki siyasi gelişmelerin ülkeye verilen AB yardımlarını etkileyebileceğini ifade etti.

AB Komisyonu Üyesi Oettinger, Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelere verdiği demecinde, Türkiye'ye AB üyeliğine hazırlık için verilen mali yardımların Avrupa değerlerinin kabul edilmesine bağlı olduğunu belirtti. Oettinger, bu yardımlarla "Avrupa'nın yolunu açmak istediklerini, bunun tam tersini desteklemeyeceklerini” söyledi.

Deutsche Welle'nin haberine göre AB Komisyonu Üyesi Oettinger, Türkiye'nin Avrupa değerlerinden sürekli uzaklaştığı tespit edilirse, bunun ülkeye verilen mali yardımları etkileyeceği konusunda uyarıda bulundu. Oettinger, Türkiye'ye verilen AB yardımlarının 2018 yılı AB bütçe görüşmelerinde de gündeme geleceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger:
598962617af5072c0c8f0496

AB'NİN ÖDEYECEĞİ MİKTAR

2005 yılından beri AB'ye aday ülke statüsünde bulunan Türkiye'ye 2014-2020 yılları arasında toplam 4,5 milyar euro mali yardım yapılması öngörülüyordu. AB Komisyonunun verdiği bilgilere göre, Türkiye'ye bugüne kadar bu paranın 167 milyon 300 bin eurosu ödendi. Gereken şartların yerine getirilmesi halinde, bu mali yardımlar somut projelere veriliyor.

TEK TİP ÜNİFORMA GERİLİMİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schafer, dün Türkiye'de darbe girişiminden yargılanan sanıklara tek tip üniforma uygulamasını Nazi dönemine benzetti.

MERKEL'İN YARDIMCISI DA AYNI ÇIKIŞI YAPMITŞI

Almanya Başkanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakereleri çerçevesinde Türkiye'ye yapılan ödemelerin durdurulması talep etmişti.

Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner:
timthumb

SURİYELİLER İÇİN TAAHHÜT EDİLEN PARA ÖDENMEDİ

3 yılı aşkın zamandır konuşan Suriyeli mültecilere AB'nin yapacağı ekonomik destek konusunda 29 Kasım 2015'te Brüksel'de yapılan AB-Türkiye zirvesinde, Mali Yardım Programı (FRIT) oluşturulduğu belirtilmişti. FRIT'in 2016-2017 bütçesi 3 milyar avro olarak belirlenirken, bunun 1 milyar avrosu AB bütçesinden ve 2 milyar avrosu üye devletlerden sağlanacaktı. Üye devletlerin tamamı, taahhüdünü yerine getirdi. Ancak, aradan geçen 1 yıl 9 aylık süre boyunca Avrupa Birliği'nin fonundan gelmesi gereken para tamamlanmadı.

Birlik, taahhüt ettiği fonun 110 milyon avroluk kısmını 19 Nisan'da serbest bırakırken bu paranın 60 milyon avrosunun Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen sığınmacılar, kalan 50 milyon avronun ise Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların gıda, sağlık ve konaklama giderleri için kullanılacağını duyurdu. Böylelikle, AB Komisyonu'nun 2017 sonuna kadar söz verdiği 3 milyar avroluk fonun sadece 187 milyon avrosu serbest bırakılmış oldu.

Mayıs ayında yük paylaşımı adı altında Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için sağlanacak fonun hızlandırılmasına karar veren AB, 26 Mayıs'ta da 20 milyon avrosu Türk Sahil Güvenlik Kuvvetlerinin arama ve kurtarma operasyonlarında kapasite artırımı için kullanılmak üzere 47 milyon avroyu serbest bıraktığını açıkladı.

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, eylül ayının başında yaptığı açıklamada, ay sonuna kadar 600 milyon avrodan daha fazlasını vererek yaklaşık 1 milyar avroya ulaşabileceklerini düşündüklerini belirtse de bu mümkün olmadı.

 

Haber Ara