Dolar

34,9493

Euro

36,6369

Altın

3.003,29

Bist

10.011,07

Almanya'dan IŞİD'e katılan vatandaşları için karar

Yasa tasarısı onaylandı, sıra meclisten geçmesinde! Alman hükümeti, bundan sonra IŞİD'e ve başka 'cihatçı örgüte' katılacak Almanları, çifte vatandaş olmaları durumunda Alman vatandaşlığından çıkaracak.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-03 17:28:02

Almanya'dan IŞİD'e katılan vatandaşları için karar

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in hazırladığı ve hükümet tarafından onaylanan yasa tasarısı, meclisten geçeceği tarihi baz alınarak, Almanya'dan terör örgütlerine katılan, ikinci bir ülkenin vatandaşlığına sahip, 18 yaşın üzerinde ve çatışmalara katılanların Alman vatandaşlığını iptal etmeyi öngörüyor.

Amerika'nın Sesi'nden Cem Dalaman'ın haberine göre Tasarıda, "Cihatçı örgütlere katılanlar, Almanya ve Almanya'nın temel değerlerine karşı olduklarını beyan etmiş sayılırlar ve bu yüzden Alman vatandaşlıklarını kaybederler" deniliyor.

MECLİS'TEN GEÇTİĞİ TARİHTEN SONRA UYGULANACAK

Tasarı, vatandaşlıktan çıkarmanın şu anda Suriye ya da Irak'ta örgütlere katılmış olan ve bu ülkelerde bulunan Alman vatandaşları için geçerli olmayacağını belirliyor. Yasa geriye dönük işlemeyeceği için, şu anda tutuklu olanların da vatandaşlıkları iptal edilemeyecek.

1050 ALMAN SURİYE ve IRAK'A SAVAŞMAYA GİTTİ

Federal İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2013 yılından bu yana Almanya'dan 1050 kişi Suriye ve Irak'a savaşmaya gitti. Bunlardan üçte biri geri geldi, yaklaşık 200'ü hayatını kaybetti.

70 KİŞİ TUTUKLU

IŞİD'e katılan ve büyük bir bölümü Alman vatandaşlığının yanı sıra başka bir ülkenin vatandaşlığını da elinde bulunduran 70 kişi Suriye'nin kuzeyinde, Irak, Türkiye ve Yunanistan'da tutuklu bulunuyor.

TRUMP ÇAĞRI YAPMIŞTI

Söz konusu tutuklu IŞİD'lilerin ne olacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump; Avrupa ülkelerine PYD'nin elinde 800'den fazla Avrupalı IŞİD'li olduğunu belirterek, bunların geri alınmasını ve yargılanmasını istemişti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bu kişilerin vatandaşlık bilgilerinin doğruluğunu kontrol etme imkanı bulunmadığını öne sürerek, ülkeye geri dönmelerinin şimdilik "fevkalede zor" olduğunu ifade etmişti.

Haber Ara