Partilerin cuma sabahına kadar 15 saat boyunca yaptıkları görüşmelerde anlaşma sağlayamamalarının ardından müzakereler uzatılmıştı.
Bunun üzerine Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başbakanı ve Başbakan Angela Merkel, Yeşiller ve FDP'nin müzakere heyeti başkanlarıyla görüşmeler yaptı.
Temaslarda yeni bir takvim oluşturularak görüşmelerin yarın akşama kadar sürmesine ilişkin planlama yapıldı.
FDP Genel Başkanı Yardımcısı Wolfgang Kubicki, "Tüm katılımcılar bu konunun yarın 18.00'de tamamlanacağını biliyor." ifadesini kullandı.
Öte yandan taraflar bugün CDU Genel Merkezi'nde bir araya gelerek ön görüşmelere devam etti.
Görüşme öncesinde açıklama yapan CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, ön görüşmelerle yeterince zaman geçirildiğini belirterek, "Ülkemizdeki insanlar şimdi görüşmelerde ilerleme sağlanmasını bekliyor." dedi.
Bugün kalan konuların ele alınması gerektiğini, ardından ön görüşmelerde anlaşma sağlanacağı yönünde bir sonuç çıkabileceğini vurgulayan Kauder, "Ben hala olumlu bakıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kauder, tüm tarafların yarın akşam görüşmelerden bir sonuç çıkacağına inandıklarını kaydetti.
Görüşmelerde bugün iklim, enerji ve çevre konularının alt komisyonlarda ele alınacağı, ardından göç ve iltica konularının görüşüleceği kaydedildi.
NELER YAŞANDI?
Cuma günü sabaha kadar süren görüşmelerde partiler arasında özellikle iklimin korunması, sığınmacılar için aile birleşimi ve mali konularda görüş ayrılıklarının yaşandığı, görüşmelerin bazen tıkanma noktasına geldiği bildirilmişti.
Koalisyon için ön görüşmeler 18 Ekim'de başlamıştı.
Taraflar 12 başlık altında topladıkları maddeleri birinci ve ikinci turda müzakere etmişti. Bu hafta başında da üçüncü tura geçilmiş, ön görüşmelerin 16 Kasım'da tamamlanması hedeflenmişti. 16 Kasım perşembe günü başlayan ve cuma sabahına kadar süren 15 saatlik görüşmede sonuç alınmadı ve ön görüşmelerde uzatmalara gidildi.
Partiler, ön görüşmelerde anlaşma sağlanması durumunda doğrudan koalisyon görüşmelerine başlayacak.
Eğer anlaşma sağlanamazsa erken seçim veya azınlık hükümeti kurma gibi seçenekler gündeme gelebilir.
Ülkede 24 Eylül'deki genel seçimden sonra meclisteki milletvekili aritmetiğine göre CDU/CSU'nun içinde yer almadığı bir hükümetin kurulması neredeyse imkansız.
Sosyal Demokrat Partinin gelecek dönem muhalefette kalacağını açıklamasıyla hükümeti kurmak için 246 milletvekili bulunan CDU/CSU, 80 sandalyeli FDP ve 67 milletvekiline sahip Yeşillerin ortaklık yapması gerekiyor.
Bu partilerin oluşturacağı hükümet seçeneği, partilerin renklerinin (siyah-sarı-yeşil) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı "Jamaika koalisyonu" olarak adlandırılıyor.