Almanya'nın Stuttgart kentinde başörtülü olduğu gerekçesiyle bir Türk'ün iş başvurusunu reddederek "eşit muamele yasasına" aykırı davranan diş hekimi hakkında dava açılacak.
Avukat Bülent Döğer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stuttgart ketinde bir diş hekiminin verdiği iş ilanın ardından başörtüsü takan bir kadının iş başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Diş hekiminin ise bu başvuruyu reddettiğini anlatan Döğer, "Bu doktor iş başvurusuna olumsuz cevap vermekle yetinmedi. 'Biz başörtülüleri çalıştırmıyoruz. Adayların bu hoşgörüyü nasıl düşünebildiklerini de anlamıyoruz' şeklinde de mesaj göndermiş." dedi.
Diş hekiminin bu sözleri iş başvurusunda bulunan adaya elektronik posta ile gönderdiğini ve bunun kayıtlı olduğunu ifade eden Döğer, bu sözlerden dolayı pazartesi günü ayrımcılık yasası olarak bilinen “eşit muamele yasasına” aykırı davranmaktan diş hekimi hakkında Stuttgart İş Mahkemesi'nde dava açacağını kaydetti.
Döğer, olayın kamuoyuna yansımasının ardından diş hekiminin internet sayfası üzerinden özür içeren bir mektup yayınladığına işaret ederek, "Dış doktoru bunu kabul etmiş oldu. Ancak mazereti kabahatinden daha büyük." şeklinde konuştu.
Döğer ayrıca, Almanya'da başörtüsüyle çalışan hem doktor hem de yardımcı elemanlar tanıdığını, buralarda bu konuda bir sorun yaşanmadığını sözlerine ekledi.
Söz konusu diş hekimi, internet sayfasından yayınladığı mektupta, iş başvurusunda bulunan bir adayı yeteriz ve yanlış bir ifadeyle reddettiğini belirterek, bundan dolayı içtenlikle özür dilediğini ifade etti.
Dış hekimi, muayenehanelerde hijyen açısından başörtülü çalışanlara izin verilip verilmeyeceği konusunun da düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
Almanya'da bir ay önce "Institut zur Zukunf der Arbeit" adlı bir enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, iş başvurusu yapan başörtülü adayların aynı eğitim düzeyi ve niteliklere sahip diğer kadın adaylara göre, şirketler tarafından daha az iş görüşmelerine çağrıldığı ve böylece ayrımcılığa uğradığı ortaya konulmuştu.
Araştırmada, başörtülü adayların iş görüşmesine davet edilmesi için, aynı nitelikleri taşıyan Alman adaylara göre, ortalama 4,5 kat daha fazla iş başvurusunda bulunması gerektiği belirtilmişti.