Dolar

34,8654

Euro

36,6039

Altın

3.048,64

Bist

10.058,47

Almanya, Brezilya'ya ödenen Amazon Ormanı desteğini askıya alıyor

Almanya, Amazon Ormanları'nın korunması amacıyla Brezilya'ya yapılan yardımın askıya alınacağını duyurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-11 13:16:49

Almanya, Brezilya'ya ödenen Amazon Ormanı desteğini askıya alıyor

Brezilya hükümetini eleştiren Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, "Brezilya hükümetinin Amazon'daki politikası, ormansızlaşma oranlarında tutarlı bir düşüşün devam edip etmediğine dair şüphe uyandırıyor" dedi.

Latin Amerika ülkesinde bu yılın Ocak ayında göreve gelen Jair Bolsonaro'nun politikalarının ormanlarda tahribatı arttırdığı iddia ediliyor.

35 MİLYON EURO ASKIYA ALINIYOR

Euronews'ten Mustafa Bağ'ın haberine göre Berlin ilk etapta orman koruma ve biyoçeşitlilik programları kapsamında verilen 35 milyon euro (39,6 milyon dolar) tutarındaki meblağı, ormanlardaki durum teşvik edici seviyelere ulaşana kadar durduracak.

Almanya, 2008'den bu yana çeşitli çevre koruma programlarını desteklemek için Brezilya'ya 95 milyon euro ödedi. Bu arada Berlin, 2008'de kurulan ve bir orman koruma girişimi olan Amazon Fonu'nu desteklemeyi sürdüreceğini planladığını duyurdu. Fona en fazla katkıyı sağlayan Norveç ise ormanların yok edilmesinin devamı halinde Amazon Fonu'ndan tamamen geri çekilme tehdidinde bulundu. Oslo yönetimi, geçen yıl Brezilya'ya yapılan ödemelerin yarıya indirileceğini ve tamamen çekilebileceğini bildirmişti.

AMAZONDAKİ ORMAN TAHRİBATINDA YÜZ 278 ARTIŞ

Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazonların yüzde 60'tan fazlası Brezilya'da bulunuyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün (INPE), ormansızlaşmanın önüne geçmek için kurduğu Ormansızlaşmanın Gerçek Zamanlı Tespiti (DETER) biriminin verilerine göre, temmuzda bölgedeki orman tahribatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 278 arttı. Buna göre, temmuzda tahribata uğrayan Amazonlardaki orman bölgesi 2 bin 254 kilometrekare olarak kaydedilirken, geçen yıl bu rakam 596 kilometrekare olarak kayıtlara geçmişti. Orman tahribatı haziranda da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 88 artış göstermişti.

TAHRİBATTA BOLSONARO ETKİSİ

Aşırı sağcı siyasetçi Bolsonaro'nun ocak ayında göreve başlamasından bu yana ormanların akıbetiyle ilgili endişeler artmış durumda. Bolsonaro yönetimi daha fazla ekim alanı oluşturmak için artan oranda ağaç kesimine onay vermekle suçlanıyor. Zira Bolsonaro, başkanlık seçimlerinden önce Amazonların korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek, bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

INPE'nin orman tahribatı raporlarına da öfkelenen Bolsonaro, raporların ülkenin itibarını zedelediğini ileri sürmüş ve INPE'nin Brezilya'nın değil, bazı sivil toplum kuruluşlarının hizmetinde çalıştığını savunmuştu. Olaydan kısa süre sonra da INPE Başkanı Ricardo Galvao, görevine devam etmeyeceğini duyurmuş ve sebebini "sürdürülemez bir durum" olarak açıklamıştı. Bilim insanları, dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazonların korunmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynadığını düşünüyor.

 

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara