Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Alman Deutsche Welle: Batı, Sisi'yi insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutmalı

Alman Deutsche Welle gazetesi yazarı, Avrupa’nın Arap ülke liderlerine karşı farklı davrandığını belirterek, gazeteci ‘Cemal Kaşıkçı’ cinayetinden Suudi rejimine sorumlu tutup, bu ülkeye karşı silah satışın askıya alındığını; ancak halkını öldüren Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye karşı ise karşı herhangi bir yaptırım getirilmediği, bu ülkenin maddi ve siyasi olarak desteklenildiğini söyledi. Gazete, “Batı, Sisi’yi insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutmalıydı” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-10 09:50:44

Alman Deutsche Welle:  Batı, Sisi'yi insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutmalı

 

Darbe ile iktidari ele geçiren Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'in muhaliflerine karşı uyguladığı ‘baskı' ve ‘darağacı' politikaları tepki görmeye devam ederken; Alman "Deutsche Welle" gazetesinde çıkan bir makalede, Batı'nın devam eden insan hakları ihlalleri ışığında Mısır rejimini ele alması eleştirildi. Suudi Arabistan rejimine gösterilen tavrın, halkını öldüren Sisi rejimine gösterilmediği belirterek, “Batı, Sisi'yi insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutmalıydı” eleştirisi getirildi.

MISIR'DA 60 BİNDEN FAZLA
SİYASİ MAHKÛM VAR

Alman gazeteci Rainer Hermann, makalesinde, Batı'ın Arap dünyasındaki insan hakları meselelerine uzak kaldığını söyledi.
Gazeteci Hermann, Suudi Arabistan'ın 2600 siyasi mahkûmun, Mısır'da ise 60.000'den fazla siyasi mahkûm bulunduğunu açıkladı ve eylemcilerin çoğunun rejim karşıtı muhaliflerin olduğunu söyledi.
Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi rejimini sorumlu tutan yazar; Mısır rejiminin de, sokaklarda binlerce muhalifi öldürdüğünü belirterek, cezaevleri ve hukuk dışı infazları örnek gösterdi.
Ancak bütün bu yaşanan olumsuzluklara Avrupa ülkelerin görmezden geldiğini belirten Alman gazeteci Rainer Hermann, “Avrupa ülkeleri Muhammed Bin Selman ve Suudi rejimine odaklandılar ve Mısır'daki Sisi'nin ihlallerini konuşmaktan kaçındılar. Bir insanın ölümü bir trajedidir ve milyonların ölümü ise istatikseldir.”

NEDEN SİSİ'YE KARŞI
YAPTIRIM KARARI ALINMADI?

“Alman hükümeti, Kaşıkçı cinayetinden sonra Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma kararı alırken, neden halkını öldüren Sisi'nin ülkesine aynı yasağı almadı?” Diyen Alman gazeteci; uygulanan bu politikanın iki yüzlü bir politika olduğunu belirterek, “Almanya güvenilirliğini korumak istiyor ama Mısır ile olan bu anlaşma neden farklı?” diyerek, Alman hükümetine sorular yöneltti.

Alman gazeteci, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden sonra Batı liderlerin "Muhammed Bin Selman”'dan uzak durduğu ancak; Arap ülkeleri ile Avrupa Birliği arasında Şarm El Şeyh'te düzenlenen toplantıda halkını öldüren Sisi'nin, Mısır'daki idam ve baskıları haklı ve gerekli olduğunu savunmasına zirveye katılan Avrupalı liderler sessiz kaldı” dedi.

SİSİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Alman gazeteci, Suudi rejiminin Yemen'deki savaş ve Kaşıkçı'nın öldürülmesi nedeniyle,bu ülkeye karşı uygulanan silah ihracatı kısıtlamalarına karşın, Mısır'daki yaşanan insan hakları ihlalleri ve mahkemelerin verdiği hukuk dışı idam kararları göz ardı edildiği ve Sisi'ye can damarı olacak turizmin teşvik edildiğini söyledi.

“Avrupa Birliği'nin Akdeniz'de Avrupa'ya gelen Afrika'daki mültecilerin girişini engellemek için Sisi'ye ihtiyaç duyduğunu, bu yüzden Sisi'nin Batı'dan siyasi olarak tanınmasını ve ekonomik yardım almasını sağladı” diyen Alman gazeteci; Batı'nın Mısır'da neler olup bittiğini anlamak istemediğini, kendi çıkarlarına odaklandığını belirtti ve “insan hakları alınanda yaşananları ise görmezden geldi” dedi.

Haber Ara