Dolar

43,2766

Euro

50,4075

Altın

6.490,86

Bist

12.747,88

AİHM, Ermenistan'ı mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Azerbaycanlı göçmenlerin evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan'ı mahkum etti.

12 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 09:49:08

AİHM, Ermenistan'ı mahkum etti

Ajansların haberine göre, AİHM kararında, Ermenistan'ın, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mal ve mülkiyetin korunması ile ilgili 1. Protokolün 1. Maddesi, özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. Maddesi ile etkili başvuru hakkı ile ilgili 13 maddesini ihlal ettiği" bildirildi.

AİHM, tazminat kararını ileri bir tarihte vereceğini açıkladı.

Azerbaycanlı 6 başvuru sahibi, 1992 yılında savaş sonrası ayrılmak zorunda kaldıkları Laçin bölgesinde yer alan, Ermenilerin kontrolündeki evlerine ve topraklarına dönemedikleri gerekçesiyle 2005 yılında AİHM'e başvuruda bulunmuştu.

'İNSAN HAKLARI İHLALİ YAPILIYOR'

AİHM, "Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'da işgal ettiği bölgelerde yargısal sorumluluğu bulunduğuna" hükmederek, "başvuru sahiplerinin evlerine dönmeleri engellenerek insan hakları ihlali yapıldığını" kararlaştırdı.

Karar, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'ı işgalinin ardından evlerine ve topraklarına dönemeyen yüz binlerce göçmeni ilgilendirdiği için büyük önem taşıyor.

Kararda, barış görüşmelerinin sürmesinin, Ermenistan hükümetinin sorumluluklarını yerine getirmesine engel olmadığı uyarısında bulunuldu.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Melissa Vargas'tan o görüntüyle ilgili açıklama

Haber Ara